h

Geslaagde debatavond over gentech.

7 juni 2008

Geslaagde debatavond over gentech.


Maandag 2 juni organiseerde de SP samen met D66 Drenthe, Natuur en milieugroep Midden Drenthe, L.T.O. noord en de Zaai-ster een debatavond over genetische manipulatie in de landbouw in het ICO. Op de avond: “Genetische manipulatie in de landbouw: Nachtmerrie of zegen? ” kwamen ruim 80 mensen af die samen met het panel de discussie aangingen.

De avond werd gestart met de documentaire: “Gen zoekt Boer”, een film over de voor en nadelen van genetische manipulatie. De bedoeling van de avond was zowel het informeren over gen-tech aangezien hier nog veel onduidelijkheid over bestaat als het discussiëren over dit onderwerp.
SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen, VVD Europarlementariër Jan Mulder, Michel Haring van de Universiteit van Amsterdam, Biologische boer Dhr. Broekman, Peter Bruineberg van AVEBE en Peter Storms vormden het panel. De avond werd geleid door Gronings statenlid Dhr Sangers.
Na het zien van de film kregen de panelleden de ruimte om aan te geven hoe zij aankeken tegen genetische manipulatie. Hierna was er een bijdrage door Wieteke van Dort met 2 indrukwekkende gedichten over haar kijk op genetische manipulatie. Voor aanvang en tijdens de pauze was er muziek van Mona Moog te horen (harp).
Na de pauze was er dan tijd voor het echte debat. Aan de hand van een aantal stellingen en onderwerpen barstte de discussie los. Zowel voor- als tegenstanders gaven hun visie op het onderwerp, vanuit de zaal werden er kritische vragen en opmerkingen gesteld aan het panel, en werden panelleden uitgedaagd om hun mening te onderbouwen. Het ging er af en toe heftig aan toe en de tijd was eigenlijk te kort om op alle vragen en opmerkingen in te gaan. Antwoord op de vraag: genetische manipulatie: nachtmerrie of zegen? werd deze avond dan ook niet gevonden.
Duidelijk is wel geworden dat dit onderwerp leeft en dat mensen hierover geïnformeerd willen worden. Bovendien is discussie over dit onderwerp van groot belang en zou dit volgens de SP meer moeten gebeuren.

Zie ook: https://hoogeveen.sp.nl/bericht/25983/080519-genetische_manipulatie_in_de_landbouw_nachtmerrie_of_zegen.html

U bent hier