h

SP: Rode cijfers Drentse verzorgingshuizen?

10 juni 2008

SP: Rode cijfers Drentse verzorgingshuizen?


Hoogeveen - Maandag, 16 juni a.s. komt SP Tweede Kamerlid Renske Leijten naar Hoogeveen om een bezoek te brengen aan het Jannes van der Sleedenhuis en Weidesteijn. Dit, naar aanleiding van bij de SP Hoogeveen/De Wolden binnengekomen klachten over de regelmatige opnamestops van het Jannes van der Sleedenhuis.

De stops blijken jaarlijks te worden ingesteld, omdat het Jannes anders niet rondkomt, zonder ontoelaatbaar in te boeten aan zorgkwaliteit. Dit is een probleem dat voor alle verzorgingshuizen in Drenthe geldt.

Te weinig geld
De schimmel van de bezuiniging woekert haar tentakels door de samenleving en zet haar zuignappen op de minst weerbare plekken. Dit treft ook het Jannes. Evenals alle verzorgingshuizen in Drenthe, stijgt het water het Jannes naar de lippen. Een budget van € 58,-- per bewoner per dag is dan ook geen vetpot. Bij prijsvechter van der Valk kost een overnachting met eten al bijna 20% meer. Laat staan, dat u daarvoor 24-uursverzorging zou kunnen ontvangen, waarbij men u op toilet en bed helpt, uw steunkousen aantrekt, doucht en nog veel meer.

Overheid een slechte betaler
Daar waar de samenleving ruimhartigheid verlangt van haar overheid, moet iedere cent worden bevochten. Efficiency-kortingen worden opgevolgd door personeelskortingen met stijgende kwaliteitsnormen. Het "product" zorg mag geen geld kosten, maar kwaliteit kost nu eenmaal geld en dus vinden de bezuinigingen op een steeds krommere manier hun weg. Zo zijn de verzorgingshuizen verplicht bewoners met een indicatie op te nemen, maar vervolgens betaalt de overheid de bijdrage niet of veel te laat. De eigen bijdrage van de bewoner wordt ondertussen wel geïnd. Zodra een bewoner naar het ziekenhuis gaat, stopt de bijdrage en wordt erg laat na terugkeer, met de nodige rompslomp hervat. Veel geld, waar het huis recht op heeft wordt dus simpelweg niet betaald. Het geld lijkt te worden besteed aan dure adviesbureaus, die nauwelijks voeling hebben met de praktijk. De mensen uit het vak wordt niets gevraagd.

Hoe reageert het Jannes hier op
Als minst "rendabele" afdeling is de KDO (Kort Durende Opname; voor opvang van zieken uit het ziekenhuis) gesloten. Onvermijdelijk zullen er weer opnamestops volgen na de zomer. Er zijn nauwelijks reserves meer. Men moet wel. Meermalen heeft de directie van het Jannes hier aandacht voor gevraagd op alle niveaus. Men heeft zelfs geprotesteerd in Den Haag. Zonder resultaat!

Wat doet de SP?
We vragen onvermoeibaar aandacht voor deze problemen. In de Provinciale Staten komt binnenkort de voorjaarsnota aan de orde. Nu is dus het moment om de bezuinigingen weer onder de aandacht te brengen. Om ook in Den Haag de druk hoog te houden, komt Renske Leijten (tweede kamerlid SP), maandag 16 juni a.s. kennis nemen van de problemen in Hoogeveen en daarmee van de problemen van alle verzorgingshuizen in Drenthe. Ze hebben allemaal met gelijke problemen te kampen.

U bent hier