h

SP: Staatssecretaris moet problemen oplossen.

21 juni 2008

SP: Staatssecretaris moet problemen oplossen.


Hoogeveen – Het water staat het Jannes van der Sleedenhuis tot de lippen. De SP-Hoogeveen ging samen met SP-Tweedekamerlid Renske Leijten en de Drentse Statenleden Ko Vester en Philip Oosterlaak op bezoek bij het Hoogeveense verzorgingshuis.

Drenthe stevent opnieuw af op opnamestops, zo liet directeur Pieter Waninge weten. 'Zo kan het niet langer. We leveren de zorg waar bewoners recht op hebben. Maar we krijgen er niet voor betaald. Als we niets doen lopen de tekorten op. Om de eindjes aan elkaar te knopen komen we dan voor de keus te staan dat er personeel uit moet of opnamestops. Allemaal dingen die we niet willen’.

Vorig jaar waren de opnamestops in de Drentse verzorgingshuizen uitgebreid in het nieuws. Maar de PvdA-staatssecretaris Bussemaker heeft de financiering van de verzorgingshuizen nog steeds niet verbeterd. Na een uitgebreide rondleiding door het verzorgingshuis werd
aansluitend verpleeghuis Weidesteyn bezocht. Ook daar kregen zij alarmerende berichten te horen.

In de Tweedekamer volgt volgende week een debat over de financiering van verzorgingshuizen. Renske Leijten: 'Ik ga de Staatssecretaris zeker op de problemen in Drenthe wijzen. Ook in enkele andere provincies kom ik die overigens tegen. De Staatssecretaris zal nu echt voor een oplossing moeten zorgen’.

Dirk Ruijne van de Hoogeveense SP: 'We volgen deze zaak de komende weken op de voet. Zowel in de media als in de Tweede Kamer wordt er nu voor de zomer hard aan de bel getrokken. Niemand kan zeggen dat als er in het najaar opnieuw opnamestops komen, dat men het niet geweten heeft’.

De vragen die het Kamerlid Leijten (SP) aan de staatsecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal stellen over de schaarste in de AWBZ budgetten in Drenthe luiden als volgt:

1. Wat is uw reactie op de uitspraken van de directeur van het Jannes van der Steenhuis die aangeeft dat het schaarse budget aanleiding kan geven voor ontslag van het personeel?

2. Wat is uw reactie op de uitspraken van mevrouw Rompa, Achmea, dat ook na de herverdelingsronde per 1 juli a.s., de problemen niet zijn opgelost en dat zij zorgstops, wachtlijsten waarschijnlijk acht? Kunt de Kamer inzicht geven over de herverdeling van de middelen?

3.Erkent u de conclusie van de mevrouw Rompa dat het budget in de AWBZ te krap is om de huidige vraag naar zorg te beantwoorden? Zo ja, welke maatregelen gaat u treffen om er voor zorg te dragen dat er geen wachtlijsten en zorgstops ontstaan en iedereen de zorg krijgt waar recht is op conform de AWBZ, zo nee, waarom niet?

4. Onderschrijft u het feit dat schaarste in de thuiszorg en de verpleeg- en verzorgingshuizen op dit moment wordt veroorzaakt door een tekort in het budget en ziet u in dat deze schaarste een negatief effect kan hebben op de arbeidsmarkt en het aantrekken van voldoende personeel? Zo ja, welke maatregelen gaat u treffen om er voor zorg te dragen dat mensen door gebrek aan middelen de zorg uit gejaagd worden of worden gedwongen voor een lager salaris te gaan werken? Zo nee, waarom niet?

5. Bent u bereid het AWBZ budget, indien na de herschikking van de middelen per 1 juli 2008, dusdanig bij te stellen zodat er sprake kan zijn van het vervullen van de zorgplicht door zorgkantoren en zorgaanbieders in plaats van het huidige verdelen van de schaarste met alle gevolgen van dien? Zo nee, waarom niet?

U bent hier