h

Maak de WSW beter

21 oktober 2008

Maak de WSW beter

Hoogeveen – Werken voor minder dan het minimumloon. Ondermeer daartoe kunnen alle arbeidsgehandicapten met een uitkering (Wwb, Wajong, Wia, Wsw) verplicht worden volgens het advies van de commissie “De Vries”. Volgens de SP is dat a-sociaal en wordt daarmee het begin van het einde van de sociale werkvoorziening ingeluid. De regering moet nog reageren op het advies en de Tweede Kamer moet vervolgens besluiten.

De commissie onder leiding van oud-CDA-minister Bert de Vries adviseert de regering om mensen met een arbeidshandicap niet meer een functieloon te geven, maar rond het minimumloon (bij full-time werk minimaal 91%, maximaal 110%) vast te zetten. ,,Daarmee worden werknemers gestraft voor hun handicap. Iemand die werkt naar vermogen hoort gewoon een volwaardig loon te ontvangen, ook in de sociale werkplaats’’ vindt SP-woordvoerder Paul Lempens.

Onlangs hield de SP in Assen en Hoogeveen/de Wolden een uitgebreid onderzoek naar de ervaringen van werknemers bij Alescon. Uit de enquête kwamen diverse verbeterpunten naar voren. De SP pleit ondermeer voor meer en beter opgeleide werkbegeleiders, verbeterde klachtenbehandeling en voor het verbeteren van de communicatie binnen het bedrijf.

Gastvrijheid even niet voorop
Dinsdagmorgen waren SP-ers bij Alescon te Hoogeveen aan de poort vanwege het advies van de commissie “De Vries” en om mensen te vragen hierop te reageren. Bij vorige gelegenheden werden de SP-ers binnengenodigd. Nu was daar geen sprake van. Dat kon wel eens te maken hebben met een bericht in het Dagblad van het Noorden, zo vermoeden de SP-ers. In dat stuk wordt melding gemaakt over misstanden bij Alescon in Assen. SP-er John van Steinvoorn: ,,De directie van Alescon laat een onafhankelijk onderzoek doen naar deze kwesties. Maar zo open als het bedrijf eerder was, zo zenuwachtig reageren ze nu nadat het bericht in het Dagblad stond’’.

De SP in Hoogeveen heeft besloten ook na de enquête en het uitgebrachte rapport de vinger aan de pols te houden bij Alescon en contact te blijven houden met medewerkers als er belangrijke zaken spelen zoals het uitgebrachte advies van De Vries. Volgens de socialisten is het van groot belang dat het WSW-bedrijf goed functioneert en dat werknemers er prettig aan de slag kunnen blijven. Van Steinvoorn: ,,Vrijwel iedereen pakte ons pamflet aan. Ook kwamen diverse medewerkers even naar buiten om de folder in ontvangst te nemen. Net als bij vorige gelegenheden hadden we onze komst netjes aangekondigd bij de directie. We hebben daarbij aangegeven dat we de pamfletten bij de ingangen wilden uitdelen, maar dat we het ook prima zouden vinden om ze in de kantine tijdens de pauze uit te reiken. De directie stelde geen prijs op het laatste. En dat niet alleen. Tot onze verbazing bleken enkele medewerkers bij de ingangen kennelijk opdracht gekregen te hebben ons buiten het gebouw te houden’’. SP-er Philip Oosterlaak, "Erg overdreven. Op een gegeven moment kwam een Alescon medewerker vertellen dat ik m’n auto die op een plek voor bezoekers geparkeerd stond, weg zou moeten zetten. Dit omdat alle parkeerplaatsen bij Alescon voor het bedrijf nodig zouden zijn. Deze gastvrije man heb ik dus maar gevraagd of hij echt dacht dat er ’s morgens om half acht nog veel andere bezoekers zouden willen parkeren".

U bent hier