h

Wethouder Betty Poutsma ontmoet Jasper & Daniél

3 november 2009

Wethouder Betty Poutsma ontmoet Jasper & Daniél


Hoogeveen - Wethouder Betty Poutsma heeft afgelopen maandag een ontmoeting gehad met de weeskinderen Daniél, Jasper en hun opa en oma, Freek en Dinie Olie. Later op de dag werden Arnoud en Marianne van der Heiden, de toekomstige pleegouders, op het gemeentehuis ontvangen. Zij maakten daar bekend dat Daniël en Jasper op 6 november bij hen komen wonen. Gezien de huidige omstandigheden leek hen dat noodzakelijk.

Door: Sjoerd Robijn

Daniél en Jasper verblijven momenteel nog in het bejaardenhuisje van de familie Olie. Het is voor alle partijen duidelijk dat aan deze situatie snel een eind moet komen en dat de jongens een vaste plaats krijgen. “Het enige dat telt is dat de jongens zeer snel een eigen vaste plaats krijgen” vertelde oma Dinie met tranen in de ogen tegen Betty Poutsma. Op verzoek van oma Dinie was John van Steinvoorn van de SP aanwezig en de wethouder was in gezelschap van de heer Duinkerken van het zorgloket. Deze zei toe de zaak te onderzoeken naar mogelijkheden om hen te ondersteunen. Ze konden hem altijd bellen als ze met een probleem zaten. “Dus morgen kan ik je bellen? Duinkerken kom je mijn tuin even doen? Want die moet nog winterklaar worden gemaakt, de hele zomer is er nog niets aan gedaan. Daar hebben we geen tijd voor gehad.” Reageerde Oma Dinie alert. Ook daar mocht ze voor bellen, reageerde Duinkerken, die wel inzag dat Freek en Dinie aan het eind van hun Latijn zijn. Poutsma had ondertussen kennis gemaakt met de jongens en gezien in welke omstandigheden zij moeten verblijven in het huisje. Daniél liet zich zelfs naar beneden dragen door de wethouder. Dinie reageerde verbaasd, “Niemand anders mag hem aanraken, ongelooflijk.”

Pleegouders bij wethouder
Aan het eind van de middag werden Arnoud en Marianne van der Heiden ontvangen door wethouder Betty Poutsma op het gemeentehuis. Het werd een oriënterend gesprek in aanwezigheid van de Henk Fokkens, WMO-beleidsmedewerker van de gemeente Hoogeveen, Bé Duinkerken (Zorgloket) en John van Steinvoorn van de SP. In dit gesprek werd nog eens uitgelegd dat de gemeente tot op heden niets kon ondernemen omdat er aan de ene kant geen aanvraag was ingediend en aan de andere kant er wettelijk nog niets was geregeld.

De familie van der Heiden kon door dezelfde omstandigheden ook niet handelen. Maar daar is vandaag verandering in gekomen. De rechter heeft de oom van de broertjes aangewezen als voogd en deze wil dat de jongens bij de familie van der Heide komen wonen. En daarmee kwam het probleem van de verbouwing aan de orde. Het werd al snel duidelijk dat de gemeente daar geen rol in kan spelen. Het enige waarin de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) in voorziet zijn aanpassingen die gedaan moeten worden voor het verblijf van de licht gehandicapte Daniél. Als uit onderzoek, door consulent en mogelijk arts, mocht blijken dat voor zijn gezondheid verbouwingen noodzakelijk zijn, pas dan zou iets mogelijk kunnen zijn en dan nog in beperkte mate. Maar dat ligt niet voor de hand want de vooruitzichten voor Daniél zijn positief in dat opzicht.
Wethouder Poutsma regelde wel een snelle afspraak voor de aanvraag bij de Wmo (komende woensdag) en begeleiding door de heer Duinkerken. Intern zal de aanvraag zo snel mogelijk worden behandeld.

Het komt er op neer dat de verbouwing gerealiseerd zal moeten worden uit acties die worden gevoerd en op stapel staan. Betty Poutsma en de familie van der Heiden waren en zijn bijzonder onder de indruk van de manier waarop de samenleving reageert. Betty is “trots op Hoogeveen” en Arnoud en Marianne spreken van “een warme deken om je heen.”

Jasper & Daniël naar pleegouders
Arnoud en Marianne hebben besloten, gezien de huidige omstandigheden, dat de jongens 6 november bij hen komen wonen. Zij zullen de slaapkamers (voorlopig?) moeten delen met de eigen kinderen. De weekenden worden voorlopig afgewisseld met oma Dinie en opa Freek. De beslissing kon worden genomen nadat de rechter vandaag de oom van Daniël en Jasper heeft aangewezen als voogd.

Acties
Alle lopende en komende acties wordt gecoördineerd door Ellen Ensing. Dit is noodzakelijk om het overzicht te behouden en zaken niet in elkaar te laten overlopen. Berichten op dat gebied kunnen naar ellenensing@versatel.nl.


v.l.n.r. Oma Dinie, opa Freek, Bé Duinkerken (Zorgloket), wethouder Poutsma, John van Steinvoorn (SP)

Daniël heeft het grootste plezier, Jasper kijkt liever TV

Arnoud en Marianne van der Heide (midden) links Betty Poutsma en Bé Duinkerken, rechts John van Steinvoorn en Henk Fokkens

(Bron: Regio Hoogeveen)

U bent hier