h

De Arend mag niet gesloopt.

14 december 2009

De Arend mag niet gesloopt.

Hoogeveen - Domesta heeft in oktober naar buiten gebracht dat de Arend over vijf jaar gesloopt zou worden. Echter, dit soort beslissingen moeten volgens de wet worden genomen in overleg met de bewoners. Dit overleg is er niet geweest. Bewoners kregen bijna tegelijk met de media dit bericht over zich heen en lazen ook in de krant dat hun huis gesloopt zou worden.

De huurdersvereniging heeft direct nadat bekend werd dat de Arend gesloopt zou worden geïnventariseerd onder de bewoners wat hun mening was over sloop. 62 van de 86 ondervraagde huishoudens bleken tegen sloop te zijn. Deze lijsten met handtekeningen zijn door de huurdersvereniging met een begeleidende brief naar Domesta gestuurd. Hierop is echter niet gereageerd.

De SP organiseerde vrijdag een avond voor bewoners van de Arend. Gastspreker was tweede kamerlid Paulus Jansen, bouwkundig ingenieur en vanwege zijn functie een groot expert op dit gebied. Tijdens de voorlichting bleek dat de corporatie niet juist gehandeld heeft. Verhuurders moeten over belangrijke beslissingen altijd in overleg met de bewoners. Als de meerderheid van de bewoners het niet eens is met de voorgestelde plannen kunnen deze niet doorgaan. De wet is daar heel duidelijk over. Dit leidde tot een storm van verontwaardiging onder de aanwezige bewoners. 'Overleg? Het was een mededeling! En we lazen het de volgende dag ook in de krant. We dachten dat we er niets aan konden doen!'

Het Tweede Kamerlid heeft twee appartementen van de flat bekeken en geconstateerd dat deze met vlag en wimpel de toets hebben doorstaan. 'Het zijn voor deze prijs behoorlijk ruime appartementen.' constateerde hij. 'Het enige punt waar echt wat aan gedaan moet worden dat zijn de geisers. Deze hebben geen afvoer naar buiten waardoor binnen de woning condensvorming kan ontstaan op de koude betondelen. Ook is er een risico voor koolmonoxidevergiftiging.'

'In heel Nederland wordt veel gesloopt, meer dan elders in Europa. Dit terwijl de huizen in Nederland kwalitatief beter zijn dan in andere landen. Corporaties kunnen daar hun redenen voor hebben. In het geval van de Arend is dat in ieder geval niet dat de flat niet meer goed is. Maar als bewoners het er niet mee eens zijn zijn er middelen om tegen sloop in verweer te gaan.' Een aantal middelen daartoe noemde Jansen, waarop bewoners verwoed aan het schrijven sloegen.

Als niet gesloopt wordt zijn er diverse mogelijkheden voor renovatie. Men kan er voor kiezen om te renoveren zonder huurverhoging. Dan moet er in ieder geval iets aan de geiser worden gegaan. Dat valt onder regulier onderhoud, want de geisers zitten er al minimaal 17 jaar in. Als er voor wordt gekozen om de flats voor ouderen beter toegankelijk te maken kunnen de galerijen worden verhoogd met een licht materiaal. De sanitaire ruimtes zouden iets vergroot kunnen worden.

Maar men kan er ook voor kiezen om niet te veel te veranderen zodat de huren laag kunnen blijven of zelfs lager worden zodat de flats geschikt worden voor jongeren. In andere plaatsen is grote ervaring opgedaan met het aanpassen van flats. Bewoners zouden op excursie kunnen gaan naar die voorbeeldprojecten.

Een afvaardiging van huurdersvereniging DoHo (Domesta Hoogeveen) was aanwezig en stelde gerichte vragen. Ook zij staan pal achter de bewonersvereniging van de flat en vonden dit een heel leerzame avond. 'Veel mensen weten niet wat de rechten van huurders zijn.' Het is goed dat deze avond gehouden is.

SP Hoogeveen had ook de gemeenteraad uitgenodigd om deze voorlichting bij te wonen. Van verschillende partijen waren mensen aanwezig. Een van hen vroeg wat de gemeenteraad er tegen kan doen als Domesta wil slopen. 'In het uiterste geval kan de gemeenteraad het college dwingen om geen sloopvergunning af te geven voor de flat.' aldus Jansen. 'Maar veel eerder moeten de bewoners knokken voor het behoud van hun huis. Zij hebben de wet aan hun kant en er zijn diverse middelen om Domesta te dwingen hun besluit te heroverwegen en af te blazen. Natuurlijk wil de SP hen zo nodig helpen.' Uitgebreid werden suggesties gedaan en vragen beantwoord. Veel bewoners waren erg opgelucht dat sloop niet onherroepelijk bleek en bedankten de mensen van de SP voor de organisatie van deze avond. 'Daarom ben ik bij de SP gegaan,' aldus de organisator, 'om de wereld een beetje beter te kunnen maken.'

U bent hier