h

Per direct fusiestop ziekenhuizen

31 december 2009

Per direct fusiestop ziekenhuizen


Den Haag/Hoogeveen - “Er moet per direct een fusiestop voor ziekenhuizen worden afgekondigd.” Dit zegt SP-Kamerlid Renske Leijten naar aanleiding van een nog niet gepubliceerd onderzoek van de Nederlandse Mededingingautoriteit (Nma) waar de Volkskrant vandaag over berichtte. “Het rapport stelt duidelijk dat de zorg duurder wordt door de fusies van ziekenhuizen. Door de marktwerking in de zorg kunnen ze zich als monopolisten gedragen. De zorg is simpelweg geen markt. De mensen die zorg nodig hebben willen namelijk gewoon een ziekenhuis dichtbij.” Leijten eist dat het rapport direct openbaar wordt gemaakt, en heeft een debat aangevraagd.

Leijten pleitte eerder voor de invoering van een fusietoets bij ziekenhuizen, maar wil nu een stap verder. “Als nu zwart op wit staat dat fusies de zorg alleen maar duurder maken, moeten we nu een einde maken aan dit beleid.” Het Kamerlid wil de fusiestop per direct afkondigen: “Minister Klink moet er voor zorgen dat de lopende fusiebesprekingen tussen de ziekenhuizen van Emmen en Hoogeveen worden afgebroken.”

Leijten is overigens niet onverdeeld gelukkig met de rol van de NMa: “Bij eerdere fusies, zoals die tussen de ziekenhuizen van Vlissingen en Goes, pleitte de NMa nog voor fusie. Ik neem aan dat dit onderzoek tot een nieuw standpunt van de NMa leidt.”

U bent hier