h

Op bezoek bij Buurtzorg

18 maart 2010

Op bezoek bij Buurtzorg


Deze organisatie is opgericht door een verpleegkundige die ondervond dat de thuiszorg niet meer zo werkt als zou moeten. Niemand vindt het fijn als er 20 verschillende mensen bij zorgvragers thuis komen. Volgens de grote zorgaanbieders is dat de enige manier waarop kostendekkend gewerkt kan worden, maar dat blijkt dus niet zo te zijn.

Het unieke aan Buurtzorg is, dat er geen managementlagen en kantoordames zijn. De verpleegkundigen zijn zelf verantwoordelijk voor de keuzes die worden gemaakt. Dat scheelt een hoop geld. Daardoor is het mogelijk dat een verpleegkundige ook taken verricht waarvoor minder opleiding vereist is zoals wassen en steunkousen aantrekken. Het grote voordeel hiervan is, dat de cliënt niet steeds verschillende gezichten aan de deur krijgt. Persoonlijk contact is mogelijk en de zorg kan beter worden afgestemd op de behoefte. Bovendien kunnen de verpleegkundigen nu weer doen waarvoor ze zijn opgeleid; problemen oplossen. Als ergens een oplossing gevonden moet worden, hoeft dat niet in drievoud langs leidinggevenden maar kan er direct worden gehandeld.

Het team van Buurtzorg bestaat uit niet te veel mensen. Op dit moment zijn er vijf verpleegkundigen in het team in Hoogeveen. Deze vijf mensen zijn de enigen die bij de cliënten komen en overleggen met elkaar over de zorg. Ook is er nauw contact met andere hulpverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en mantelzorgers. Buurtzorg is sinds kort uitgebreid met "Buurtdiensten". Deze zusterorganisatie levert op dezelfde manier huishoudelijke hulp. Dus ook hier persoonlijke aandacht, en geen gedoe met verschillende hulpen.

Sinds de vermarkting van de thuiszorg, kunnen mensen kiezen wie hen de zorg gaat leveren. Veel mensen weten dat niet. Het is tenslotte ook raar dat je daar ook nog over moet nadenken als je hulpbehoevend bent. Zorg moet gewoon goed zijn.

In Hoogeveen worden cliënten meestal gewoon doorverwezen naar de Icare. Dat wekt bij de de mensen vertrouwen op, want dat was vroeger het Groene Kruis, waar naar werd doorverwezen. Maar tijden zijn veranderd. De SP vindt dat Buurtzorg en Buurtdiensten heel goede initiatieven zijn, en bevelen deze organisatie van harte aan. Bij deze organisaties wordt zorg geleverd door mensen die zelf weer verantwoordelijkheid mogen dragen voor de mensen die aan hen zijn toevertrouwd. Dat leidt tot betere zorg en daar staat de SP volledig achter!

Telefoonnummer van de verpleegkundigen van Buurtzorg: 06-22995080
Telefoonnummer van Buurtdiensten: 06-12551255

U bent hier