h

SP stelt vragen over de Schutstraat (update)

24 juni 2010

SP stelt vragen over de Schutstraat (update)

De gemeenteraadsvergadering is van de gebruikelijke donderdag verplaatst naar dinsdag in verband met het voetballen. De SP stelt morgen (dinsdag 22 juni) vragen over de nieuwe situatie in de Schutstraat. Er zijn daar twee voetgangersoversteekplaatsen gecreëerd. De SP heeft vragen over de veiligheid.

Omdat er geen zebra is hoeven auto's niet te stoppen. Ook staan er geen borden dat er oversteekplaatsen zijn. Bovendien bevinden de oversteekplaatsen zich op een drempel en wijst de praktijk uit dat auto's juist gas geven om de drempel op te komen.

Naast deze onveilige situatie is er ook de situatie van de middenberm. In deze drukke straat is oversteken met de auto niet gewenst omdat er niet gewacht kan worden in de versmalde middenberm. Dat betekent dat komend vanaf het Schutsplein linksaf slaan bijna niet mogelijk is. Toch is het verbodsbord voor linksafslaan weer verwijderd. De SP zou graag zien dat over de verkeerssituatie hier nog eens beter nagedacht wordt.

Hieronder vind u de letterlijke tekst van de vragen die de SP zal stellen:

De Schutstraat is als onderdeel van de ruggengraat van Hoogeveen een heel drukke straat. Er is voor gekozen om het verkeer hier te weren. Het zij zo. Voorlopig is het er nog steeds heel druk nu de straat weer open is. Hoewel het geen 30km-zone is kan er niet hard gereden worden, meestal rijdt er wel een file.

Er zijn twee voetgangersoversteekplaatsen gecreëerd. Hier zouden mensen makkelijk moeten kunnen oversteken. Helaas zijn er bij deze oversteekplaatsen geen zebra's en staat er zelfs geen bord bij, anders dan dat het een drempel is. Er wordt dus niet gestopt voor overstekende mensen. Sterker, omdat mensen langzaam rijden, hebben ze de neiging om juist gas te geven om de drempel op te komen. Dat leidt niet tot een veilige oversteek.

Doordat de middenberm smaller is geworden kan er door auto's niet meer halverwege de weg gewacht worden. Op een drukke weg als deze is dat wel nodig als mensen willen oversteken. Waarschijnlijk om die reden was links afslaan, komend vanaf het Schutsplein, eerder verboden. Inmiddels is het bord weggehaald.

1. Wordt de Schutstraat nog 30km-zone?
2. Worden de oversteekplaatsen veiliger gemaakt of accepteren we de verslechterde situatie voor voetgangers?
3. Waarom is het bord 'links afslaan verboden' verwijderd?
4. Wordt deze weer teruggeplaatst?

Update

Verantwoordelijk wethouder Tiens Eerenstein (VVD) vond dat er niet veranderd hoeft te worden aan de nieuwe situatie. De Schutstraat blijft gewoon een 50km-zone, de oversteekplaatsen zijn veilig genoeg, voetgangers moeten maar opletten en het bord verboden links af te slaan komt niet terug.

De SP laat het hier niet bij zitten en zal terug komen op de nieuwe situatie van de Schutstraat.

U bent hier