h

SP-politici naar 'zomeruniversiteit'

19 augustus 2010

SP-politici naar 'zomeruniversiteit'

In de zomerperiode bezochten enkele lokale SP-vrijwilligers de zgn. 'zomeruniversiteit' van de SP. Enthousiast keerden zij terug. Diverse onderwerpen waren aan de orde geweest, waaronder de geschiedenis van het socialisme in Nederland waaruit de nauwe banden met de PvdA bleken. Gastsprekers afgelopen weekend waren o.a. Tiny Kox, oudgediende en voorzitter van de SP Eerste Kamerfractie, Sander Martins, TNT-vakbondsman, en Marcel van Dam, voormalig tv-persoonlijkheid en minister.

Met name het interview met deze laatste heeft op de groep SP'ers erg veel indruk gemaakt. Raadsvolger Bianca de Vos: 'Marcel van Dam is een intelligente en bevlogen socialist. Hij heeft met veel moeite zijn loyaliteit aan de PvdA opgegeven. Zijn partij heeft in de jaren '90 de idealen losgelaten omdat macht belangrijker bleek. Maar wat heb je aan macht als je niet kunt bereiken wat je wilt? Volgens van Dam is de SP nog de enige partij die een verzorgingsstaat voorstaat. Een land waar mensen geen armoe hoeven leiden, waar men begrijpt dat investeren in zorg, onderwijs en jongeren meer geld oplevert dan het kost.

Een jongere in de gevangenis kost 250.000 euro per jaar. Voor dat geld kun je heel veel jongeren opleiden tot verantwoordelijke volwassenen die kunnen bouwen aan ons land. De opbrengstenkant van de verzorgingsstaat wordt niet erkend door rechts, terwijl kantoren vol rapporten uitwijzen dat iedere euro die in de zorg wordt geïnvesteerd 3 euro oplevert.

Van Dam liet onder andere zien dat na het kabinet Den Uyl, het enige linkse kabinet, het begrotingstekort tijdens de grote oliecrisis bijna tien keer zo laag was als na 12 jaar Lubbers, de grote bezuiniger tijdens een economische hoogconjunctuur. Ook liet hij zien dat het door het CPB becijferde begrotingstekort was gebaseerd op een belastingwijziging, waar geen enkele politieke beslissing over genomen was.

Van Dam stelt dat bezuinigingen worden gedaan op basis van de neo-liberale ideologie. Men wil een staat waarbij iedereen zijn eigen broek moet ophouden, ook al is men ziek, oud of op andere manier niet capabel. De mensen gaan mee in die ideologie door hen nu al te zeggen dat zij later bijvoorbeeld geen AOW meer zullen krijgen. Daardoor verdwijnt de bereidheid om te betalen aan die volksverzekering. Er is sprake van 'selffulfilling prophecy'.

Door de bezuinigingen komt er een steeds grotere onderklasse waardoor we te maken zullen krijgen met steeds meer criminaliteit en onveiligheid. Door de liberalisering van de arbeidsmarkt zullen we net als in Amerika te maken krijgen met 'working poor'; mensen die onder de brug slapen, hun stropdas voorbinden en aan het werk gaan. Door de liberalisering van de zorg krijgen we te maken met mensen die geen geld hebben voor een ziektekostenverzekering en niet meer geholpen zullen worden als ze bij het ziekenhuis komen. Zo kwamen diverse voorbeelden naar voren uit het laatste boek van Van Dam, 'Niemands land'.

Van Dam gaf de SP een tip mee. Volgens hem heeft de SP te leiden onder een imago-probleem en is dat waar de partij hard aan moet werken. De ideeën van de SP zijn goed voor iedereen, uitgezonderd de allerrijksten. Dat is wat overgebracht moet worden.'

De Vos is geïnspireerd weer teruggekeerd naar Hoogeveen. 'Er moet door de SP-vrijwilligers hard gewerkt worden om mensen weer te laten zien dat een rechtvaardige verdeling leidt tot de meeste welvaart voor bijna iedereen. In het begin van de vorige eeuw werden socialisten uitgekotst als zij hun ideeën naar buiten brachten. Wat dat betreft hebben wij voorlopig een betere uitgangspositie. Het is de vroege socialisten uiteindelijk gelukt van alles te bereiken. Het is zuur dat veel daarvan wordt teruggedraaid door democratisch gekozen partijen. Het moet mogelijk zijn de macht weer terug te krijgen bij het volk.'

U bent hier