h

SP bezorgd om monumentenlijst

8 september 2010

SP bezorgd om monumentenlijst

Zaterdag is het monumentendag in Hoogeveen. Eenmaal per jaar staat Hoogeveen stil bij haar rijke historie. De SP grijpt dit moment aan om het college schriftelijke vragen te stellen over de gemeentelijke monumentenlijst die niet lijkt te bestaan.

Al diverse keren heeft de partij in de raad gevraagd naar de status van de monumentenlijst in Hoogeveen. Uiteindelijk werd een lijst opgestuurd en bleek dat Hoogeveen monumenten heeft met rijksbescherming en monumenten met provinciale bescherming, maar geen monumenten die gemeentelijke bescherming genieten. In heel Hoogeveen met haar dorpen zijn op deze manier slechts 40 panden beschermd. De SP vindt dit niet wenselijk. Als Hoogeveen aantrekkelijk wil blijven voor bewoners en toeristen zal zij haar karakteristieke panden moeten behouden.

Er is jaren geleden wel een gemeentelijke monumentenlijst opgesteld, maar die is nooit gehanteerd. Volgens A. Metselaar van de historische vereniging werd zelfs een maand na gereedkomen van de lijst het eerste pand al gesloopt.

De SP wil graag antwoord op o.a. de vraag wie destijds de opdracht heeft gegeven om de lijst samen te stellen, wie de opdracht heeft gegeven de lijst niet meer te hanteren, en belangrijker nog, of er nog een lijst komt van te beschermen gebouwen.

U bent hier