h

Drentse afdelingen van de SP voeren actie bij WSW bedrijven

12 november 2010

Drentse afdelingen van de SP voeren actie bij WSW bedrijven

Donderdag 18 november zullen de Drentse SP-afdelingen actie gaan voeren tegen de door het kabinet voorgenomen bezuinigingen op de sociale werkplaatsen. Zo zal de SP Hoogeveen 's ochtends vroeg bij het hoofdgebouw van Alescon om handtekeningen te verzamelen. Verder zullen er in Meppel, Emmen en Coevorden bij respectievelijk de WSW bedrijven Reestmond en Emco handtekeningen verzameld worden tegen het voorgenomen beleid. SP-kamerlid Sadet Karabulut doet ook mee en ze zal de handtekeningen in ontvangst te nemen.

In de avond zal vanaf 20.00 uur in Landhotel Diever worden gesproken over wat armoede voor betekenis heeft in deze tijd. SP-statenlid Renee Westerhof gaat in op het ontstaan van Armenhuis Diever, er zal worden gesproken over de voedselbank in Drenthe en SP-kamerlid Sadet Karabulut gaat in op de politieke kant van armoede. Deze avond is voor iedereen vrij toegankelijk en opgave is niet nodig.

In de aanval tegen kabinetsplannen
De SP vreest ervoor dat de nieuwe plannen van kabinet Rutte er voor gaan zorgen dat mensen met een arbeidsbeperking flink zullen moeten inleveren. Philip Oosterlaak, fractievoorzitter van SP Drenthe, vindt het dan ook de hoogste tijd voor actie: “Deze onzalige plannen zorgen ervoor dat er 30.000 banen in de sociale werkvoorziening verloren zullen gaan, terwijl er op dit moment al een tekort bestaat. Het is dus de hoogste tijd om dit kabinet tot een halt te roepen. Er wordt gevreesd dat mensen zullen worden gekort op hun inkomen of helemaal niet aan het werk kunnen. Dit zal ertoe leiden dat zij terecht komen in de armoede, wat zeer onwenselijk is”, aldus Oosterlaak.

Geen banen schrappen maar juist scheppen

Met de actie zet de SP landelijk in op een ander beleid voor mensen met een arbeidsbeperking. De partij wil inzetten op het scheppen van banen, in plaats van ze te schrappen. Ook het laten werken van mensen onder minimumloon valt zeer slecht bij de SP. Kamerlid Sadet Karabulut: “Verdienen onder het minimumloon? No way! Dat ís armoede.” Ze vervolgt: “Wij willen goede begeleiding en opleidingen om mensen echt aan het werk te kunnen helpen. Mensen moeten kunnen deelnemen aan de samenleving, een leven achter de geraniums is geen optie.”

De praktijk is schrijnend
Ferry Kooij, voorzitter van de SP-afdeling Westerveld, illustreert: “Hetzelfde geldt voor de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar: de Wajong.” Hij vervolgt: “Jongeren die wel willen werken, kunnen dat straks niet meer door deze maatregelen. Niet alleen jongeren met een aangeboren handicap, maar ook diegenen die later in hun leven een beperking hebben opgelopen, worden zo volledig buiten de arbeidsmarkt gezet of worden aan het werk gezet onder het minimumloon.” De SP is dan ook van mening dat deze groep juist kansen moet krijgen om zich te ontwikkelen in plaats van ze kansen te ontnemen.

U bent hier