h

Handtekeningenacties groot succes

21 november 2010

Handtekeningenacties groot succes

Donderdag 18 november hield de SP Drenthe een actiedag in het kader van "Armoede werkt niet" Bij de poorten van alle Sociale Werkvoorzienings (SW) bedrijven in de provincie werden handtekeningen ingezameld. 's Avonds was er een informatieve avond in Diever waar onder andere de Voedselbank haar werkwijze kwam uitleggen. En zaterdag 20 november ging de SP de Hoofdstraat op in Hoogeveen om het winkelende publiek te vragen de petitie te ondertekenen.

Alescon
Om 7.00 uur 's ochtends stond de SP aan de poort bij Alescon in Hoogeveen. Nog maar net begonnen met het inzamelen van petities kwam directielid Blaauw naar buiten met het verzoek op de openbare weg te staan, Alescon werkte namelijk niet mee aan deze actie, in tegenstelling tot SW-bedrijven Emco en Reestmond. Op de openbare weg werden de Alescon-medewerkers staande gehouden en gevraagd de petitie te ondertekenen. Met veel enthousiasme ondertekenden de medewerkers de petitie. Ook werden er veel gesprekken gevoerd met medewerker. Ze zijn god op de hoogte van de kabinetsplannen, en het baart vele werknemers dan ook zorgen. De bereidheid de petitie te tekenen was dan ook erg groot.

Diefstal
In Emmen en Coevorden zamelden lokale SP'ers handtekeningen in bij Emcon, in Assen deed men dat bij Alescon en in Meppel bij Reestmond. Ook daar was de animo erg groot. Bij Reestmond in Meppel was RTV Drenthe aanwezig om verslag te doen van deze actie. Op RTVDrenthe kunt u het verslag beluisteren. Directeur Veld van Reestmond noemde de kabinetsplannen zelfs diefstal.

Landhotel
's Avonds werd er in Landhotel Diever een informatieve avond gehouden. Bewust is er gekozen voor deze locatie, het Landhotel was vroeger een Armenwerkhuis, en dat is min of meer een voorloper geweest van de Sociale Werkvoorziening. De avond begon met een video-boodschap van SP Kamerlid Sadet Karabulut. Sadet zou aanvankelijk naar Diever komen om de aanwezigen toe te spreken, maar vanwege stemmingen in de Tweede Kamer kon ze niet aanwezig zijn. In haar video-boodschap legde ze nog eens haarfijn uit wat het kabinet Rutte betekend voor de onderkant van de maatschappij. Mensen met een beperking worden steeds meer in het nauw gedreven. Ondanks hun inspanningen hard te werken worden ze steeds meer gekort op hun loon. Ook zullen er rond de 30.000 banen geschrapt worden omdat er fors bezuinigd gaat worden in de SW-bedrijven. Maar ook de uitkleding van de zorg leidt tot meer armoede, mensen moeten steeds meer betalen voor de zorg, en dat treft vooral de chronisch zieken.

Er was ook een alleenstaande moeder van twee kinderen aanwezig die haar verhaal kwam vertellen. Dankzij een slopende ziekte was ze tijdelijk arbeidsongeschikt geworden. Haar partner heeft haar verlaten en ze draaide volledig op voor de zorg van haar kinderen, en dat terwijl ze zo ziek was dat ze nauwelijks voor haarzelf kon zorgen. Ze kwam steeds meer in de schulden terecht en ze kon het financieel niet meer bolwerken. Gelukkig ontving ze hulp uit onverwachte hoek. Ferry Kooij, coördinator van de Drentse actie en tevens voorzitter van afdeling Westerveld, heeft haar bijgestaan. Zo ontvangt ze wekelijks een pakket van de Voedselbank, en ze zit nu in de schuldsanering. Ook mensen in de omgeving ondersteunen haar door praktische zaken te doneren als kleding en speelgoed voor de kinderen.

En de Voedselbank zelf kwam ook een uitleg geven over hun werkwijze. De Voedselbank is zeer afhankelijk van giften uit het bedrijfsleven en donaties van particulieren. De laatste tijd komt er echter steeds minder binnen, en er werd dan ook een oproep gedaan om rond te kijken naar leveranciers van levensmiddelen. De mensen achter de Voedselbank zijn vrijwilligers, en dankzij hun inzet worden er in zuidwest-Drenthe zo'n 200 mensen geholpen met een levensmiddelenpakket.

Radio Hoogeveen
Zaterdag 20 november was Philip Oosterlaak, fractievoorzitter van de Statenfractoe van de SP in Drenthe, te gast bij Radio Hoogeveen. Hij werd geïnterviewd door Frank Snippe, voormalig gemeenteraadslid voor de PvdA in Hoogeveen. Oosterlaak somde nogmaals op wat voor negatieve effecten de kabinetsplannen met zich mee brengen. Duizenden mensen met een WSW- of WAJONG-uitkering dreigen achter de geraniums te geraken. De mensen die kunnen blijven worden weggezet als goedkope krachten die op Bijstandsniveau arbeid verrichten. De maat is vol, en Nederland moet massaal nee zeggen tegen deze kabinetsplannen. Want het is nog maar een begin van de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk.

Direct na de radio-uitzending ging de SP de Hoofdstraat op in Hoogeveen. Het weer werkte helaas niet mee, er waren weinig mensen op de been. Maar ook hier waren veel mensen enthousiast over de actie. Jammer genoeg liepen er ook veel mensen door. "Je kunt er toch niets aan veranderen" of "die mensen willen niet werken" was een veel gehoorde uitspraak van de passanten. Het blijkt dan ook dat wij nog een lange weg te gaan hebben om mensen bewust te maken van het nut van de SW-bedrijven. Er zijn nog teveel vooroordelen. Totdat het de mensen zelf diep treft in hun portemonnees, maar dan is het te laat.

Armoede werkt niet
Zaterdag 27 november vindt de landelijke manifestatie plaats tegen armoede. Met bussen zullen de Drentse sympathisanten naar de Brabanthallen in Den Bosch vertrekken om hun steun voor de petitie te uitten. Op www.armoedewerktniet.nl kunt u de petitie ondertekenen. Tot nu toe zijn er al enkele tienduizenden handtekeningen verzameld. In Hoogeveen zijn er zo'n 500 petities ondertekend.

U bent hier