h

Inbreng Beschouwingen Gemeentebegroting

4 november 2010

Inbreng Beschouwingen Gemeentebegroting

De SP heeft in haar beginsel programma drie kernwaarden benoemd waaraan we ons handelen afmeten. Dat zijn gelijkwaardigheid, menselijke waardigheid, en solidariteit. Ook de ontwerpbegroting die we nu bespreken is langs deze maatlat door ons beoordeeld.
Dat er bezuinigd moet worden zal niemand ontkennen maar de oorzaak van deze bezuinigingen vinden niet hun oorsprong in, wat sommigen ons willen doen geloven, een natuurverschijnsel. Maar zijn louter het gevolg van het neo liberale beleid dat de landelijke overheid al jaren lang voert. Een beleid, gevoerd door partijen die ook hier in de raad vertegenwoordigd zijn.

Samen naar een nieuw evenwicht heet het college programma. Wij vragen ons af wat dit evenwicht inhoudt. Het is niet het evenwicht van evenwichtig. Ook niet het evenwicht dat op een natuurlijke manier tot stand komt. Het is meer een "survival of the fittest". Want, ik zou haast zeggen traditie getrouw wordt er, bezuinigd op voorzieningen en geldstromen die bedoeld zijn voor het ontwikkelen en in stand houden van kust en cultuur , en voor voorzieningen voor de minst draagkrachtigen. Mensen die het op eigen kracht in deze samenleving niet redden en die, niet omdat ze het leuk vinden, maar uit noodzaak een beroep doen op de overheid.

Minimabeleid
We hadden begrepen dat de minima ontzien zouden worden, maar volgens het midden scenario moeten ze toch € 47.000,- inleveren. Kaasschaven betekend, niet kiezen, maar de weg van de minste weerstand volgen. Mensen met een minimum inkomen zullen hun kinderen niet meer naar een sportclub kunnen sturen omdat ook daar, als gevolg van het verminderen van de subsidie voor de jeugd en breedtesport, de contributies zullen stijgen.

WMO
Ook op de wmo moet volgens het midden scenario fors bezuinigd worden van € 160.000,- in 2011 tot 315.000,- in 2014. Wij denken dat er in deze twee groepen, de minima en de mensen die aanspraak maken op de WMO een behoorlijke overlap zit. Dat betekend dat we een groep mensen twee keer zullen treffen.

Gratis OV 65+
Ook het gratis OV voor 65+ers moet er aan geloven, nu zal niet iedere 65+er van het ov gebruik maken, maar gezien het bedrag wat er mee gemoeid is zal het toch om een forse groep gaan. Als het niet mogelijk is om de voorziening in zijn geheel in stand te houden is het misschien mogelijk om de leeftijdsgrens te verhogen. Zodat niet de gehele groep 65+ers maar misschien nog wel de 66+ers van dit vervoer gebruik kunnen maken.
Tel daar bij op de voorgestelde verhoging van de ziektekosten premie die het nieuwe kabinet wil door voeren, Omdat heel veel van deze maatregelen juist bij de minima het hardst aankomen zou de gemeente juist daarom de minima moeten ontzien.

Eén van de uitgangspunten van het college-akkoord is:
”Het college heeft oog voor kwetsbare groepen en wil hen ontzien bij de financiële ingrepen die nodig zijn. Mensen die niet mee kunnen doen in de samenleving worden geholpen om binnen hun mogelijkheden deel te nemen.” We rekenen er op dat het college deze belofte gestand doet.

Kunst, cultuur, sport en vrije tijd
Ook het korten op een voorziening als Scala, waar jong en oud actief met kust en cultuur bezig zijn, staat haaks op het college-akkoord. In het college-akkoord staat :”Daarom blijft investeren in voorzieningen op het gebied van sport en bewegen, cultuur en vrije tijd van belang.”

Als we besluiten om geen bijdrage meer te leveren aan het muziek onderwijs voor volwassenen dan heeft dat gevolgen voor Scala, niet alleen financieel maar waarschijnlijk ook op het personeelsgebied. Ook heeft dit invloed, zoals ook door één van de insprekers aangegeven, op de opleiding van muzikanten van de Hoogeveense muziekkorpsen. Bedenk dat als door deze maatregelen er een orkest verdwijnt we dit nooit meer terug krijgen. In de Programmabegroting staat dat er de komende jaren meer laagdrempelig aanbod moet komen van kust en cultuur in wijken dorpen. Wordt daar mee gezegd dat scala niet laagdrempelig is? We moeten er voor waken dat we kunst en cultuur niet gaan versnipperen totdat er niets meer van over blijft. Gelukkig heeft de wethouder in een toelichting gezegd dat hij culturele instellingen niet de nek om wil draaien, in plaats daarvan hij laat ze nu gewoon de honger dood sterven.

Ik wil dit stukje over kunst en cultuur op een positieve manier beëindigen. Ik las in de krant dat de wethouder de suggestie deed dat culturele instellingen hun energie gezamenlijk zouden moeten inkopen. Als dit werkelijke tot een behoorlijke kosten reductie lijdt. Dan zouden wij willen voorstellen dat de gemeente de energie inkoopt voor alle gemeentelijke gebouwen en voorzieningen en die dan tegen kostprijs beschikbaar stelt.

Ronde van Drenthe
Jaarlijks wordt er aan de ronde van Drenthe € 80.000,- besteed. We juichen het toe dat dit bedrag met € 20.000,- wordt verminderd. In de toekomst kan wat de SP betreft deze subsidie geheel afgebouwd worden. Als we dit bedrag nu eens niet meer beschikbaar stellen voor commerciële sport, maar ten goede laten komen aan de breedte sport dan kunnen er voor het zelfde geld veel meer mensen aan sport doen.

Talentontwikkeling
Talentontwikkeling. Bij de speerpunten in het college programma staat: “Er is een sterke focus binnen het programma op het voorkomen van onderwijs achterstanden door zo vroeg mogelijk te beginnen met het vergroten van de onderwijs kansen van kinderen. Dit blijft nodig gezien het hoge percentage achterstandskinderen in de gemeente, het lage opleidingsniveau en achter blijvende deelname aan hoger onderwijs”. Hoe verhoud zich dat met een bezuiniging van € 30.000,- op talentontwikkeling? Ook het bedrag van € 41.000,- dat bezuinigd wordt op rebound is volgens ons strijdig met het zojuist geciteerde speerpunt uit het college akkoord. Ook het korten op de bijdrage aan het leerlingenvervoer van Fluitenberg naar Stuifzand baart ons zorgen. Wanner de bijdrage aan het leerlingen vervoer wordt afgebouwd blijven de leerlingen uit Fluitenberg dan de school bezoeken of zullen ze voor een andere school kiezen en komt dan de school in Stuifzand, door een dalend leerlingen aanbod niet in de problemen. Het is juist voor de leefbaarheid van de dorpen van groot belang dat dergelijke voorzieningen zo lang mogelijk gehandhaafd blijven.

Ook het verminderen van het aantal speelvoorzieningen valt bij de SP niet in goede aarde. Het is goed voor hun ontwikkeling en gezondheid wanneer jonge kinderen met elkaar buiten actief bezig kunnen zijn.

Erfpacht vliegveld
In het verhogen van de erfpacht van het vliegveld zien wij geen bezwaar. De vraag is allen of dat met zulke grote stappen moet, temeer daar de gebruikers aangeven dat er in 2009 een begrotingstekort was van € 30.000,- . Het kan toch ook niet de bedoeling zijn dat, doordat we de erfpacht verhogen het vliegveld zijn bestaansrecht ontnemen. En het risico lopen dat ze in de nabije toekomst bij gemeente aankloppen om het vliegveld van de ondergang te redden. De wethouder maakte hierbij de opmerking dat bij een commerciële benadering de erfpacht meer dan een ton zou moeten bedragen. Maar het vliegveld is niet alleen een commerciële onderneming er is ook een gebruikers groep die het uit sportief oogpunt gebruikt.

En verder...

Collectief particulier opdrachtgeverschap
Een pilot, nog maar net gestart, om het voor starters makkelijker te maken om een eigen woning te kopen, wordt alweer beëindig. Dat is jammer omdat het, zeker in deze tijd, juist voor deze groep ontzettend moeilijk is om aan behoorlijke woonruimte te komen.

Oestergala
Ik heb op de vorige raadsavond aangegeven dat wat ons betreft het oestergala wel opgedoekt kon worden. Om het iets genuanceerder te stellen we hebben niets tegen het oestergala. Alleen zouden de organisatoren dat dan moet organiseren zonder een beroep op een bijdrage van de gemeente moeten doen. Wat ons betreft kan de gemeentelijke bijdrage dus wel beëindigd worden.

Verdiepte vliegveld weg
Dit lijkt ons een mooi project om niet uit te voeren het bespaart, helaas maar eenmalig,
€ 2.000.000,-. Nut en noodzaak voor de aanleg van deze, ook nog verdiepte, weg ontgaat ons ten ene male. De wethouder zou de aanleg nog met de raad bespreken maar is deze toezegging nog niet nagekomen. In dit verband vragen wij ons af of dit met de aanleg en de bouw van de parkeergarage op de Kaap net zo zal gaan? Graag zouden we hier met de wethouder over willen spreken voordat we als raad voor een min of meer voldongen feit gesteld worden.

Nu we toch met infrastructuur bezig de SP ziet graag dat de wethouder zich maximaal inzet om van het station een volwaardig ic station te maken. De wethouder heeft in de vorige raadsvergadering de partijen opgeroepen om hun kanalen in het land ook te gebruiken. Wij als SP hebben dat uiteraard gedaan en zullen niet aarzelen om dat nogmaals te doen als dat nodig is. Maar volgens ons is de wethouder nog aan zet en we roepen hem dan ook nog een keer op zich hiervoor maximaal in te zetten.

Licht vervuiling
Er is niet voor gekozen om het uitlichten van gebouwen te stoppen, wat de SP betreft had dit goed gekund het bespaart energie en geeft minder lichtvervuiling. Wat dat betreft is het voor ons ook niet nodig dat de feestverlichting half oktober al brand.

Bladkorven
We zijn het ermee eens dat daar behoorlijk op bespaart wordt. Ik had de neiging om in dit verband de column van Daniël Lohues uit het Dagblad van het Noorden voor te lezen, dat was mij uit het hart gegrepen.

Wat de SP betreft zouden we ook de raadsborrel, de raadsexcursies en de fractie-vergoedingen wel ter discussie kunnen stellen. Ik weet dat het niet om grote bedragen gaat, maar wie het kleine niet eert...

U bent hier