h

IC station: SP schrijft brief naar minister

20 oktober 2011

IC station: SP schrijft brief naar minister

De SP Statenfractie heeft een brandbrief naar minister Schultz-Van Haegen (Infrastructuur en Milieu) gestuurd over de draai van Gedeputeerde Staten (GS). De GS, uit monde van Gedeputeerde Brink, gaat mee met het plan van de NS; geen intercitystops meer in Hoogeveen. Fractievoorzitter Philip Oosterlaak heeft daarop onderstaande brief naar de minister gestuurd.

Mevrouw M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus
Postbus 20901
2500 EX Den Haag

Onderwerp: Nieuwe dienstregeling Zwolle-Groningen en IC stop Hoogeveen

Geachte mevrouw Schultz,

Onlangs ontving u een brief ondertekend door de commissarissen van de Koningin van Drenthe, Overijssel en Groningen, alsmede de burgemeesters van Assen, Groningen en Zwolle over het onderwerp ‘versnelling treinverbinding Zwolle-Groningen / uitvoering Motie Koopmans’. Deze bestuurders laten u weten dat het debat over de IC-stop Hoogeveen een bedreiging zou zijn voor de beoogde systeemsprong in de noordelijke sporendriehoek.

Ook schrijven zij:
‘Cruciaal is verder dat het in een dienstregeling waarin de twee intercity’s stoppen in Hoogeveen, het niet mogelijk is om in Groningen een ‘OV-knoop” te realiseren. Dit is onomstotelijk komen vast te staan uit onderzoek dat heeft plaatsgevonden in het kader van het Programma Noord-Nederland, dat in uw opdracht heeft plaatsgevonden. Het niet realiseren van een OV-knoop in Groningen gaat ten koste van de potentiële reizigersgroei in het totale OV (NS, regionale treinen en busvervoer) in Noord-Nederland.

Aangezien een dergelijk onderzoek met onomstotelijke resultaten niet bij ons bekend is, hebben wij gemeend het onderzoek waarover gesproken wordt op te moeten vragen. Van de zijde van het College van GS van Drenthe ontvingen wij daarop een rapport ‘Spoordriehoek Zwolle – Leeuwarden/Groningen’ d.d. 4 november 2009. Dit rapport handelt, zoals de titel al suggereert, over de dienstregeling van het spoor in noordelijk Nederland maar bevat geen onderzoek naar de vraag of het mogelijk is twee intercity’s in Hoogeveen te laten stoppen en tegelijkertijd in Groningen een ‘OV-knoop’ te realiseren.
Ook nadien heeft ons geen onderzoeksrapportage bereikt waaruit een dergelijke conclusie naar voren komt.

Vooralsnog moeten wij daarom concluderen dat er in de brief die u ontving namens de genoemde commissarissen van Koningin en burgemeesters beweringen worden gedaan over de IC-stop Hoogeveen die in tegenstelling tot wat de briefschrijvers u voorhouden, niet door onderzoek gestaafd worden.

In een motie d.d. 13 juli 2011 hebben Provinciale Staten van Drenthe zich over de kwestie uitgesproken. Provinciale Staten blijven van mening dat ‘het van belang is dat de regio rondom Hoogeveen rechtstreeks aangesloten blijft op het intercitynetwerk en/of een doorgaande verbinding behoudt met het Westen van het land’.

Wij vertrouwen erop u hiermee naar behoren geïnformeerd te hebben,

Hoogachtend,

Namens de SP-fractie

Philip Oosterlaak

U bent hier