KEIGOEDE SFEER TIJDENS DE NIEUWJAARSRECEPTIE
KEIGOEDE SFEER TIJDENS DE NIEUWJAARSRECEPTIE
Zaterdag 28 januari vond in het Hunebedcentrum te Borger de nieuwjaarsreceptie van de SP Drenthe plaats. Organisator, en tevens Statenlid, Ko Vester: "Het was een prachtige middag, met een opkomst van meer dan 120 mensen en een keigoede sfeer kunnen we spreken van een geslaagde nieuwjaarsreceptie, wat we voor de eerste keer in Drenthe hebben gehouden".
Er is niet zomaar gekozen voor het Hunebedcentum. Directuer Hein Klompmaker; "Drenthe is de bakermat van leven in Nederland, de eerste mensen in ons land jaagden hier op mammoeten en wisenten". De SP hecht veel waarde aan de historie van het land, want het heden valt nu eenmaal samen met het verleden en toekomst. Klompmaker verteld in zijn welkomswoord ook dat de bezuinigingen van het kabinet op cultuur desastreus zijn voor de culturele sector, waar ook musea onder vallen. Het Hunebedcentrum kan zich overigens voor het grootste deel zelf bedruipen, maar dat is geen vanzelfsprekendheid voor een museum.
Fractievoorzitter voor de Drentse Statenfractie Philip Oosterlaak onderstreept het verhaal van Klompmaker. "Terwijl er overal wordt bezuinigd op cultuur geeft men hier in Drenthe bakken vol geld uit voor de Emmer Zoo. Er moet een prestigieus project neergezet worden, terwijl er niet gekeken wordt naar betaalbare alternatieven om de dierentuin rendabel te houden". En dat is niet het enige, ook de natuur moet het in Drenthe flink ontgelden. "Henk Bleker heeft met zijn natuurakkoord jarenlange voorbereidingen om de natuur in Drenthe en de rest van het land, in één keer in de prullenbak gesmeten, terwijl er wel met geld gesmeten kan worden als het om asfalt gaat".
Gastspreker Henk van Gerven, Tweede Kamerlid van de SP, liet zich ook kritisch uit op de kabinetsplannen, maar ook op de uitwerkingen van het neoliberale beleid welke al zo'n 20 jaar als harde wind door het land raast. Neem de fusie van de ziekenhuizen in Emmen en Hoogeveen, "Een groot voorbeeld van de vermarkting van zorg in ons land. Het moet steeds rendabeler worden, maar de mensen moeten in feite langer reizen voor goede zorg, en bovendien wordt het er niet goedkoper van". De liberale belofte dat de marktwerking alles goedkoper zou maken, doordat de concurrentie zich tegen elkaar uit zou moeten spelen, blijkt een wassen neus. Van Gerven zal zich dan ook in de Tweede Kamer hard blijven maken om de marktwerking terug te draaien. "Laten we beginnen met de macht van de zorgverzekeraars te beperken, en de rijke mensen iets meer premie te laten betalen en de arme mensen minder".
Naast deze sprekers kwam er nog een oproep van Jan Teske en Marian Bathoorn. Ze zijn zeer begaan met het lot van uitgeprocedeerde asielzoekers die in Ter Apel op straat zijn gezet. Deze asielzoekers kunnen vaak niet terugkeren naar hun eigen land omdat het te gevaarlijk is, en in Nederland zijn ze niet langer welkom en worden ze aan hun lot overgelaten. Gelukkig zijn er nog mensen die deze asielzoekers in huis nemen om ze goed onderdak te bieden.