h

Bezuinigingen in de zorg? Zorg voor Elkaar!

7 februari 2013

Bezuinigingen in de zorg? Zorg voor Elkaar!


(foto: Sjoerd Robijn / Regiohoogeveen.nl)
Hoogeveen - Zo'n 80 mensen verzamelden zich dinsdagavond in de Vredehorst voor een bijeenkomst van de SP-Hoogeveen over de bezuinigingen in de zorg. De avond werd geopend met een optreden van het popkoor GAIA Anders, een koor van mensen met en zonder beperking. Wel drie protestsongs hadden zij gemaakt, met teksten die er niet om logen, zoals: 'Een mens wordt ontmenst zonder hulp en wat aandacht'.

Het was wel de spijker op de kop, want plannen van het kabinet zijn om minder of zelfs helemaal geen hulp en aandacht meer te geven. Na de uiteenzetting van de kabinetsplannen vroeg een dame uit de zaal zich vertwijfeld af of wat de regering van hen wilde. “Zorg krijg je niet meer, maar een zelfmoordpil ook niet. Wat moet je dan als zorgbehoevende oudere?” Ook andere ouderen lieten blijken het gevoel te hebben dat ze niet meer als mens worden gezien maar als kostenpost.

SP-woordvoerder Hanne Drost werd als vertegenwoordiger van de Haagse politiek door het publiek bijna aangevallen vanwege de plannen. Maar natuurlijk is zij er niet verantwoordelijk voor, de SP wil juist met de mensen een zo groot mogelijk verzet organiseren om deze plannen tegen te houden. Op de vraag welke partijen de SP in het verzet zouden willen steunen kon zij wel een rijtje noemen. “Maar”, zo gaf ze aan, “in de Tweede Kamer hebben VVD en PvdA samen een meerderheid en kunnen ze de plannen er toch doordrukken. Als we de hoop vestigen op de andere partijen, moeten we hopen dat de plannen niet door de Eerste Kamer heen komen, daar hebben VVD en PVDA die meerderheid niet. Maar daarom is het ontzettend belangrijk dat er vanuit het hele land heel veel verzet komt om de politici te laten weten dat het Nederlandse volk deze bezuinigingen niet accepteert.”
”Overigens”, voegde ze er aan toe, “laat u niet vertellen dat er niet genoeg geld is in de zorg. Het geld is er wel, maar het wordt uitgegeven aan de verkeerde zaken.”

Direct deze avond gaven mensen zich op om zich aan te sluiten bij het actiecomité 'Zorg voor Elkaar' dat verdere acties gaat voorbereiden. Eén daarvan zal vast te maken hebben met de komende landelijke manifestatie op 6 april op het Malieveld. "Het is nadrukkelijk geen SP-comité", aldus de voorzitter van de avond, Ineke Bekkering. "De SP kan het niet alleen. We hopen dat de mensen van de SP een kleine minderheid worden binnen de groep."

Mensen kunnen zich nog steeds aanmelden voor het comité via
zorgvoorzorghoogeveen@gmail.com

U bent hier