h

SP voor openhouden gevangenissen

20 mei 2013

SP voor openhouden gevangenissen


De SP in Hoogeveen wil graag dat de gevangenissen in Hoogeveen en Balkbrug open blijven. Het kabinet zinspeelt namelijk op sluiting van deze gevangenissen, dat zou grote gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in de regio. De SP was dan ook aanwezig bij een groot protest tegen de sluiting van Veldzicht, de TBS-kliniek in Balkbrug. Hier werken veel Hoogeveners.

De PI (penitentiaire inrichting) de Grittenborgh in Hoogeveen en TBS-kliniek Veldzicht in Balkbrug staan op het lijstje van Staatssecretaris Teeven om te sluiten binnen een aantal jaren. Hier voor in de plaats komen enkele 'megastallen' van gevangenissen, voornamelijk in West-Nederland, waarbij kwantiteit duidelijk voorop staat ten opzichte van kwaliteit. De SP vindt dit onaanvaardbaar. Door de decentralisaties van diverse overheidsinstellingen is de werkgelegenheid in Noord-Nederland de laatste jaren alleen maar afgenomen, en de werkloosheid logischerwijs omhoog.

De werkloosheid in Hoogeveen is momenteel ongekend hoog, meer dan 13% van de beroepsbevolking is op zoek naar een baan. De sociale dienstensector in Hoogeveen staat flink onder druk, de oorzaak hiervan zijn met name toe te dichten aan jarenlang rechts beleid. In de kinderopvang zijn inmiddels al veel ontslagen gevallen, maar ook de gezondheidssector in Hoogeveen en omstreken krijgt telkens weer te maken met gevoelige tikken. Dit kan volgens de SP een halt toegeroepen worden. Er moet geïnvesteerd gaan worden in plaats van bot bezuinigd.

U bent hier