h

College beantwoordt vragen niet

6 juli 2014

College beantwoordt vragen niet

De bijstand in Hoogeveen blijft de gemoederen van de SP bezig houden. Het was de partij ter ore gekomen dat mensen werden gekort op hun uitkering omdat twee kinderfietsen op Marktplaats werden verkocht om een nieuwe te kunnen kopen.

Volgens de SP is deze korting niet rechtmatig. 'Bezit is geen inkomen. Als mensen in de bijstand komen krijgen ze een vermogenstoets. Als ze teveel hebben krijgen ze geen uitkering. Als mensen vervolgens een deel van wat ze hebben omzetten in geld, mag dat niet worden gekort op de uitkering. Het is toch schrijnend dat als een bijstandsmoeder de oude babykleertjes verkoopt om nieuwe kleren voor haar kind te kunnen kopen, dat vervolgens van haar uitkering wordt afgetrokken!'

De partij had al schriftelijke vragen gesteld over het beleid maar het college gaf toen aan dat de situatie, de feiten en de omstandigheden steeds anders zijn zodat er geen algemeen antwoord gegeven kon worden. Tijdens de raadsvergadering kwam de partij daarom met heel concrete voorbeelden. Ook naar aanleiding van deze voorbeelden kreeg de raad echter geen ja of nee. 'Het waren duidelijke voorbeelden', aldus Behr, 'Iedereen voelt aan dat in deze voorbeelden korting onrechtmatig is.

Toch zegt het college geen antwoord te kunnen geven. Wij hopen dat het de rest van de raad nu ook duidelijk is dat hier duidelijke regels voor moeten komen. We komen hier zeker op terug.'

Hieronder de vragen die de SP aan het college stelde:

Mag, zonder korting op de uitkering, iemand twee oude kinderfietsen verkopen om een grotere te kunnen kopen?

Of zijn konijnenhok verkopen als hij het konijn geen eten meer kan geven?

Of kan een bijstandsmoeder haar oude trouwring verkopen om een verjaardagskadootje voor haar kind te kunnen kopen?

Of babyspeelgoed?

Kan iemand zijn auto verkopen zonder korting omdat hij geen geld meer heeft voor de benzine?

Het antwoord op al deze vragen is voor ons, en zeer waarschijnlijk ook voor de rechter: 'natuurlijk, dit is eigen bezit dat te gelde wordt gemaakt, dit is geen inkomen. Dit kan niet worden gekort'.

Bovendien is de vermogenstoets al toegepast toen de client bijstand aanvroeg.

Wat is het antwoord van het college op deze specifieke vragen die een uitwerking zijn van dezelfde situatie?

Het college geeft aan geen antwoord te kunnen geven op de door ons gestelde vraag of onderscheid wordt gemaakt tussen commerciele verkoop of verkoop van eigen bezit.

Is het college niet in staat om voor haar handhavers te formuleren wanneer opbrengsten uit verkoop inkomsten zijn, en wanneer verkoop van eigen vrijgesteld vermogen? Zo nee, waarom niet?

Hoe wordt de raad geacht het beleid van het college te controleren als het beleid niet is vastgelegd?

Is het college bereid na te denken over maatregelen om dit beleid te veranderen?

Tweede ronde

Heeft de gemeente bijstandclienten gekort op hun uitkering vanwege dit soort verkopen?

De SP wacht nog steeds op antwoorden.

Reactie toevoegen

U bent hier