h

Actiecomité roept op tot boycot Achmea

12 november 2014

Actiecomité roept op tot boycot Achmea

Het comité Actie voor Bethesda, dat sinds eind 2012 actief is voor het behoud van volwaardige ziekenhuiszorg in Hoogeveen, is zo ontevreden over zorgverzekeraar Achmea, dat het comité de bevolking oproept om zich eens goed achter de oren te krabben of men in Achmea nog wel bij de juiste zorgverzekeraar is verzekerd.

Op 19 november is de wettelijke deadline voor het afsluiten van zorgcontracten en moeten zorgverzekeraars hun premies voor het nieuwe jaar kenbaar maken. Van groot belang is daarbij dat consumenten kunnen kijken welke zorg voor hen tegen welke prijs beschikbaar is.

Het actiecomité had met Achmea afgesproken dat op 7 november gerapporteerd zou worden welke zorg voor Hoogeveen was gecontracteerd. In ruil daarvoor gaf het comité de belofte niet tegen de zorgverzekeraar in actie te komen. “Toen op 7 november geen uitsluitsel gegeven werd door Achmea, en men de joker bij ZLM neerlegde hebben wij voorzitter Eric Janson om opheldering gevraagd,” aldus actievoerder van het eerste uur, Frits Kappers. Janson gaf aan dat Achmea ‘vele miljoenen’ minder wilde betalen dan volgens ZLM verantwoord is. Daarin voelde hij zich gesterkt door het feit dat twee andere grote zorgverzekeraars, CZ en VGZ, al wel een contract met ZLM hebben gesloten. Beide zorgverzekeraars maakten het nog niet zo lang geleden de kleine ziekenhuizen bijzonder lastig door voortdurend met volumenormen te schermen. “Achmea wil dat ZLM bij de 35% goedkoopste ziekenhuizen van ons land gaat horen.”

“We hebben meerdere malen indringend met vertegenwoordigers van Achmea gesproken,” aldus Kappers. “Daarbij heeft het behoud van volwaardige ziekenhuiszorg, inclusief IC en SEH steeds centraal gestaan. Achmea gaf ons de indruk dat er voor ziekenhuizen in dun bevolkte regio’s best wat meer geld beschikbaar mocht zijn. Maar men is blijkbaar van dat standpunt terug gekomen. Dus moet de markt zijn werk maar doen en roepen wij de bewoners van Hoogeveen en omstreken op om zich ernstig te bezinnen op de vraag of men niet beter af is bij een andere zorgverzekeraar.”

Het actiecomité heeft uitvoerig gesproken met de directie van zorgverzekeraar DSW. De kleine zorgverzekeraar die het anders aan pakt. “DSW is bijvoorbeeld bewust geen lid van zorgverzekeraars Nederland,” aldus Kappers, “omdat men zich niet wil conformeren aan het beleid dat ZN voert. DSW hanteert geen medische selectie voor haar aanvullende verzekeringen en garandeert de vrije artsenkeuze. Ze zijn altijd de eerste die de nieuwe premies bekend maakt. Wij hebben ons diepgaand georiënteerd en durven het aan om mensen te adviseren zich ook bij deze verzekeraar te oriënteren.

Over enkele weken zal de directie van DSW in samenwerking met het actiecomité een publieksavond beleggen in Hoogeveen, waar men geïnformeerd kan worden over de werkwijze van DSW en de nodige vragen kan stellen.

Reactie toevoegen

U bent hier