h

Nee bij referendum Oekraïne beter

24 maart 2016

Nee bij referendum Oekraïne beter

Tot 6 april heeft iedereen de tijd om een mening te vormen wat te stemmen bij het referendum. Dat valt nog niet mee, want Oekraïne is weliswaar het grootste land van Europa, maar we weten er weinig van. Wat zich daar precies afspeelt is niet duidelijk en de verhalen die we horen zijn heel verschillend. Volgens Samson blijkt uit peilingen dat een overgrote meerderheid van de bevolking aansluiting bij Europa wil, andere bronnen laten zien dat de huidige pro-Europese regering geen meerderheid van de mensen achter zich heeft. Overduidelijk is, dat ze binnen het land oorlog voeren over de te varen koers.

Daarom voert de SP deze periode campagne. Wij vinden dat het verdrag geen goed idee is en pleiten voor een NEE bij het referendum. Op dit moment is Oekraïne erg verdeeld. De oorlog heeft duizenden doden gekost en een miljoen mensen is op de vlucht. Bovendien vindt de SP dat een land waarin schatrijke, corrupte 'oligarchen' het voor het zeggen hebben, op dit moment zeker niet in aanmerking komt voor nauwere banden met de EU.

SP-ers waren in de Erflanden om bewoners te vragen of ze gaan stemmen en om geïnteresseerden informatie te geven. Flink wat mensen zijn er nog niet uit of ze voor of tegen het verdrag zijn. Anderen hebben al wel een duidelijke mening: ,,Laat Europa eerst zelf orde op zaken stellen. De crisis kwam voor rekening van de belastingbetaler en betekende verschrikkelijke bezuinigingen in Zuid Europa. Was dat nog niet genoeg?” Een andere opvatting: ,,De EU gaat steeds over handel en over geld. Wanneer gaat het een keer over mensen?” Aan de andere kant bleek er ook bijval voor vice-premier Asscher, die onlangs op TV sprak over de solidariteit met de demonstranten op het Maidanplein.

De SP flyert de komende tijd in veel buurten in Hoogeveen. Op zaterdag 2 april staat vanaf 13.00 uur de SP-stand op de Hoofdstraat. Daar kan iedereen zijn vragen stellen over de situatie in Oekraïne en de invloed van het verdrag op de mensen in Europa.

 6aprilnee.nl

Reactie toevoegen

U bent hier