h

Dankzij verzet tegen onrecht kunnen we de vrijheid vieren

4 mei 2020

Dankzij verzet tegen onrecht kunnen we de vrijheid vieren

Foto: SP
Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van oorlog en geweld, op 5 mei vieren we de bevrijding. 
 
75 Jaar geleden kwam er een einde aan vijf lange jaren van bezetting. De politiek van de nazi's leidde in die jaren tot rechteloosheid, terreur, onmenselijkheid en miljoenen slachtoffers. Dankzij de inzet van al diegenen die zich niet neerlegden bij overheersing kwam daar een eind aan. Veel dank is verschuldigd aan onze bevrijders en ook aan al diegenen die onder vaak moeilijke omstandigheden daden van verzet pleegden. In het groot en in het klein. ,,Wij deden wat gedaan moest worden". ,,Wat moest je anders", verklaarden mensen van het verzet veelal hun keuze. 
 
75 Jaar bevrijding betekent een bijzondere nationale viering. De vrijheid is een belangrijk goed dat we met zijn allen moeten vieren en verdedigen. Onze vrijheid danken we aan allen die opstonden tegen onrecht. Verzet tegen onrecht was destijds bijzonder risicovol. Die risico's zijn er nu gelukkig niet, maar opkomen tegen onrecht blijft niet minder noodzakelijk. Leven in vrijheid en het vieren van de vrijheid kan niet zonder op te komen voor een betere wereld. Voor menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Leve het verzet tegen onrecht.

Reactie toevoegen

U bent hier