h

Fage: Duurzaam, maar ook voor de koe?

10 december 2021

Fage: Duurzaam, maar ook voor de koe?

Foto: Fage / Fage

Donderdagavond 9 december stemde de gemeenteraad van Hoogeveen in met de komst van Fage, een zuivelgigant, welke een duurzame fabriek neer gaat zetten op het nieuwe bedrijventerrein Riegmeer. Maar zijn ze wel zo duurzaam?

Dat laatste vroeg raadslid Jeroen Pomper zich hardop af. "De SP is blij met de komst van Fage als het gaat om werkgelegenheid, dat juichen wij toe. We hebben echter twijfels bij het duurzame karakter van Fage". Natuurlijk is het belangrijk dat ene bedrijf duurzaamheid omarmt, nieuwe bedrijven moeten tegenwoordig ook wel gezien de wirwar aan regelgeving. En dat is niet voor niets.

Maar wat betekent duurzaamheid voor een bedrijf als Fage. Dat ze een energieneutraal gebouw neerzetten, dat er duurzame bouwmaterialen worden gebruikt? En dat het productieproces, van begin- tot eindproduct, de ecologische voetprint van de klant doet verkleinen? Zomaar een paar vragen waar wij het antwoord niet op weten. Duurzaamheid is een soort modewoord geworden, je hoort er als bedrijf niet meer bij wanneer je 'niet duurzaam' bezig bent.

De SP heeft weliswaar ingestemd met de komst van Fage, maar heeft tegelijkertijd het College opgeroepen om met het bedrijf in gesprek te gaan, én te blijven, inzake duurzaamheid en dierenwelzijn. "Want wanneer je een duurzame fabriek neerzet, heb dan ook oog voor dierenwelzijn", aldus Pomper.

Eerlijk is eerlijk, de SP juicht duurzame initiatieven toe, we kunnen ook niet anders, we moeten voorzichtig omgaan met onze aarde. Maar dat juist Fage nu bejubelt wordt door het opzetten van een duurzame fabriek is hoogst opmerkelijk. De producten van Fage voldoen aan geen enkel topkeurmerk op gebied van duurzaamheid. Ook is niet duidelijk waar de melk vandaan komt. Is deze biologisch? Is het weidemelk? Komt het uit de omgeving, of wordt het geïmporteerd uit Oost Europa? Het ontbreken van deze topkeurmerken zegt wel iets over de bedrijfsvoering. Het product staat voorop, dierenwelzijn lijkt totaal geen rol te spelen in het productieproces.

 

Reactie toevoegen

U bent hier