h

Eem dimmen: De SP zegt nee tegen lichtreclame

20 februari 2022

Eem dimmen: De SP zegt nee tegen lichtreclame

Foto: Jeroen Pomper / Eigen collectie

De messen zijn al lange tijd geslepen in Pesse, waar de uitbreiding van tankstation Green Planet - met onder andere een verlichte reclametoren van 37 meter hoog - het gesprek van de dag is. De plannen van duurzaam ondernemer Doorten kunnen op weinig draagvlak rekenen, zo lijkt het. Binnen de gemeenteraad lijkt de stemming vooralsnog positief uit te pakken voor de tegenstanders van de plannen van Green Planet. De SP heeft haar standpunt inmiddels al duidelijk gemaakt: de partij spreekt zich uit tegen de komst van de verlichte reclametoren. Hiervoor heeft de partij al een amendement aangekondigd.

De SP wil door het amendement met name de lichtreclame uit de plannen van Green Planet halen. Ook moet de hoogte van de klimtoren terug gebracht worden van 37 meter naar 19 meter. Dit betekent overigens niet dat de SP helemaal tegen de plannen van Green Planet is. Integendeel, de SP heeft enorm veel waardering voor ondernemer Doorten en zijn missie om duurzame brandstoffen op de kaart te zetten. Ook is men enthousiast over de uitbreiding om kleinschalige evenementen te organiseren. Meer toerisme in en rondom Hoogeveen zal de lokale economie ten goede komen en bovendien wordt er ingezet op natuur- en milieueducatie. Een beetje reuring is dan ook niet verkeerd. Het venijn zit hem met name in de lichtmast, aldus Jeroen Pomper, raadslid voor de SP.

Er zijn meerdere redenen om nee te zeggen tegen de komst van de verlichte reclametoren. De gemeenteraad heeft unaniem vastgesteld dat er in het buitengebied/overig gebied zeer terughoudend om moet worden gegaan met reclame-uitingen, in het bijzonder lichtreclame. Verder behoort Pesse en omgeving tot een tamelijk uniek esdorpenlandschap en ligt het dorp ook nog eens vlak bij het Dwingelerveld, een beschermd Natura 2000-gebied. En er zijn nog twee belangrijke redenen, vindt de SP. Pomper: Lichtvervuiling is schadelijk voor mens én dier. Ook zijn reclame-uitingen aan de kant van de snelweg een gevaar voor de verkeersveiligheid.”Eem dimmen dus”.

Met deze gevoelens mogen we niet lichtzinnig omgaan
Jeroen Pomper, Raadslid SP

Maar misschien is het meest zwaarwegend bezwaar het gebrek aan draagvlak bij de inwoners van Pesse. De voorgestelde veranderingen hebben een grote impact op de directe omgeving. Omwonenden vrezen voor de lichtvervuiling waarmee ze te maken krijgen en voelen zich onveilig door de hoogte van de klimtoren. Met deze gevoelens mogen we niet lichtzinnig omgaan, stelt Pomper.

Reactie toevoegen

U bent hier