h

Mag het een grammetje meer zijn?

5 februari 2024

Mag het een grammetje meer zijn?

Hoogeveen - Als laatste grote gemeente in Drenthe is Hoogeveen dan eindelijk om, de weg is vrijgemaakt om coffeeshops toe te laten. Dit mede dankzij de steun van de SP Hoogeveen.

Fractievoorzitter Jeroen Pomper: “We vinden het heel normaal om een kratje bier te kopen, wat de SP betreft geldt dat ook voor een zakje wiet”. Met de komst van een coffeeshopbeleid wordt het nulbeleid, waar al decennialang sprake van was, doorbroken.

Zolang het CDA, en haar voorgangers, deelnamen als collegepartij was de optie om een coffeeshop te openen onbespreekbaar. Voor het eerst in haar bestaan nam het CDA, in Hoogeveen, vanaf 2022 geen zitting in het college, waarmee de weg werd vrijgemaakt om tot een coffeeshopbeleid te komen. Gemeentebelangen, de grootste partij in Hoogeveen, organiseerde een informatieavond voor de gemeenteraad waarbij de mogelijkheden werd verkend om in Hoogeveen medicinale cannabis legaal te verkopen. En van het één kwam het ander. Een meerderheid van de gemeenteraad leek namelijk positief tegenover het openen van een coffeeshop te staan. De VVD bracht uiteindelijk in oktober 2022 een motie in stemming om het college op te roepen van het nulbeleid af te stappen. De SP heeft deze motie mede ingediend.

Met de komst van een coffeeshop kan de gemeente meer grip krijgen op de verkoop van softdrugs. Het wordt de straathandelaars moeilijker gemaakt om hun waren te verkopen, de gemeente kan eisen stellen aan de kwaliteit en er kan gerichter op preventie ingezet worden. “Natuurlijk is het een illusie dat er straks geen wiet meer op straat wordt verkocht"...", aldus Pomper, “Om de drugscriminaliteit aan te pakken moeten we op nationaal, en beter nog internationaal, niveau grote stappen zetten". Want in Hoogeveen kan dan straks wel ‘legaal’ wiet gekocht worden, de toevoer is nog steeds legaal. De SP heeft het college al vaker opgeroepen om de mogelijkheden te onderzoeken om wiet legaal te telen in Hoogeveen. Landelijk loopt er al een proef en de SP vindt het dan ook jammer dat Hoogeveen er niet op heeft ingespeeld om hieraan mee te doen. Pomper: “Maar wat niet is kan altijd nog komen, de eerste stap is genomen.”

Naar verwachting zal de eerste coffeeshop in 2025 haar deuren gaan openen. De burgemeester, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het coffeeshopbeleid, heeft van de SP nog wel enkele voorwaarden meegekregen. Samen met de PvdA heeft de SP namelijk een voorstel ingediend om preventieve maatregelen te nemen. Zo zal de coffeeshophouder bijvoorbeeld klanten moeten voorlichten over de positieve en negatieve aspecten van cannabis. Ook op het middelbare onderwijs zal er meer ingezet moeten worden op preventie. Een meerderheid in de raad heeft met dit voorstel ingestemd.

Reactie toevoegen

U bent hier