Verkiezingsprogramma 2018 - 2022
Zorg en welzijn
Mensen die hulp nodig hebben, moeten die hulp ook kunnen krijgen. De SP pleit voor een recht op zorg. Dat blijft het uitgangspunt bij alle wijzigingen in de organisatie van WMO en Jeugdzorg. De zorg moet laagdrempelig zijn en het welzijnswerk verdient een centrale plaats in de dorpen en de wijken. Vrijwilligers zijn onmisbaar en mogen rekenen op passende ondersteuning. Professionals werken zoveel mogelijk op vast contract.
De standpunten van de SP:
- Het geld dat de gemeente van het rijk ontvangt voor de WMO, de Jeugdzorg en andere specifieke geldstromen in het sociaal domein moet worden geoormerkt. Ook bij een eventuele onderschrijding van de begroting moet het geld binnen de WMO blijven.
- Werkers in de zorg hebben recht op een eerlijk salaris.
- De gemeente moet onderzoeken of de thuiszorg verzorgd kan worden door een eigen thuiszorg-organisatie zonder winstoogmerk.
- Marktwerking en aanbestedingen in de zorg zijn niet in het belang van de zorgvragers en moet daarom worden vermeden. De zorg en ook de relatie tussen de cliënt en de zorgverlener staat centraal. Tarieven moeten worden vastgesteld op basis van kwaliteit en niet voor de laagste prijs. De zorg is geen markt.
- Jeugdzorg moet worden ingekocht op basis van samenwerking en niet op basis van concurrentie. Ook hier pleiten we voor zorgaanbieders zonder winstoogmerk.
- De druk op mantelzorgers wordt steeds groter en is soms onaanvaardbaar groot. Er moet daarom serieus worden ingezet op mantelzorgondersteuning, met mogelijkheden van respijtweekenden voor mantelzorgers en dagbesteding voor de zorgbehoevenden, zodat de mantelzorger ontlast kan worden. Bij dreigende structurele overbelasting van de mantelzorger is een herindicatie noodzakelijk, waardoor er mogelijk meer professionele ondersteuning kan komen.
- Indicaties moeten worden gesteld door ervaren beroepskrachten en niet door externe bureaus of gemeente-ambtenaren die niet voor zorg zijn opgeleid.
- Werkgevers moeten bewust zijn van de zwaarte van de combinatie werk en mantelzorg; zij moeten worden gestimuleerd hier passende verlofregelingen toe te passen.
- De WMO-raad is een orgaan waar veel kennis is verzameld. De WMO-raad moet daarom een belangrijke gesprekspartner zijn van de gemeente en ook betrokken worden in de besluitvorming.
- Het is belangrijk dat mantelzorgers op de hoogte zijn van alle mogelijkheden die geboden worden. De gemeente moet daarbij een actieve rol innemen m.b.t. de voorlichting. Onafhankelijke clientondersteuning is een optie.
- Op maatschappelijk werk kan niet bezuinigd worden. Vanuit preventieoogpunt zijn juist investeringen van belang om grotere problemen te voorkomen. Ook in dit veld mag geen sprake zijn van marktwerking en aanbestedingen. SWW is verankerd in de Hoogeveense samenleving en moet verantwoordelijk blijven voor een goed en compleet aanbod van maatschappelijke hulpverlening. Bij uitbreiding van taken moet extra budget beschikbaar worden gesteld.
- In alle wijken en dorpen moet goede en toegankelijke eerstelijnszorg aanwezig zijn.
- De gemeente moet zich opstellen als actief pleitbezorger van een volwaardig regionaal ziekenhuis Bethesda, inclusief spoedeisende hulp, IC en verloskunde. Deze zorg is een cruciale voorziening in de gemeente en van levensbelang voor het voortbestaan van een streekziekenhuis. De gemeenteraad moet daarom de ontwikkelingen binnen de Treant-Zorggroep uiterst kritisch blijven volgen en waar nodig aan de kaak stellen.
- De gemeente moet scherp stelling nemen tegen topsalarissen en hoge vertrekbonussen van zorgbestuurders.
- Er moet vooral worden ingezet op een actieve preventieve aanpak. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen, zowel op materieel- als immaterieel gebied. Steeds is aandacht voor gezonde voeding en bewegen mogelijk en noodzakelijk. Initiatieven op dit terrein worden van harte ondersteund.