h

Werkbezoek SP delegatie naar Alescon op 22/8/2008

10 september 2008

Werkbezoek SP delegatie naar Alescon op 22/8/2008

Op 22 augustus is een SP delegatie bestaande uit:
Paul Lempens - 2de kamerlid SP, Philip Oosterlaak - SP statenlid Drenthe, John van Steinvoorn - SP Hoogeveen, Gertjan Hakkaart - SP Assen en Aly Joustra - SP fractie Assen op uitnodiging van Alescon op werkbezoek geweest bij Alescon in Hoogeveen.

We werden ontvangen door dhr. Bruins Slot en dhr. Blaauw.
Onder het genot van een kop koffie en een heerlijke lunch, bereid door medewerkers van Alescon hebben wij van gedachten gewisseld over de toekomst van de WSW (Wet Sociale Werkvoorziening).

Om duidelijkheid te krijgen over de toekomst van de WSW is het wachten op het rapport van de commissie de Vries.
Deze commissie geeft de regering advies over het te voeren beleid voor de onderkant van de arbeidsmarkt, waaronder de WSW.
Het rapport van deze commissie word op 1 oktober verwacht.

Landelijk blijkt dat de wachtlijsten stabiel zijn, de toestroom stagneert voor het eerst sinds jaren.
Het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen)heeft plannen om de indicaties voor de Wsw te verlengen naar 5 jaar en in sommige gevallen tot levenslang. Dit geeft meer rust en minder bureaucratie, want mensen met een Wsw indicatie hoeven dan niet meer om de 2 jaar een her-indicatie aan te vragen.

Op de wachtlijst voor Alescon is 1/3 onder de 27 jaar, deze mensen hebben voorrang op een baan in de sociale werkplaats.
Bij begeleid werken trajecten blijkt dat van de 2 mensen die dit traject ingaan er 1 weer terugkomt in het SW bedrijf.
Alescon heeft de ervaring dat een begeleid werken plaats het beste gaat met een klein bedrijf, tot 5 werknemers en ze doen op dit gebeid dus vooral zaken met de MKB.
Alescon benadert de werkgevers actief door bij ze langs te gaan.

Naar aanleiding van het SP onderzoek: “Hoe bevalt u werk bij Alescon?”, april 2008, heeft Alescon een aantal aanbevelingen overgenomen.
Het management is uitgedund men heeft geïnvesteerd in werkleiders. De werkleiders moeten een opleiding volgen van praktijkbegeleider.
Er komen steeds meer werknemers met psychische problematiek, daarom heeft Alescon een psycholoog in dienst genomen om de werkleiders te ondersteunen. Er is een communicatie platform opgericht.
En uitleggen, uitleggen, uitleggen blijft het devies van dhr. Bruins Slot.

Al met al is de SP delegatie van mening dat Alescon goed op weg is.
In het najaar zal de SP weer de werkvloer opgaan om te praten met de werknemers over de uitkomsten van het rapport en hoe de werknemers dit in de praktijk op de werkvloer ervaren.

U bent hier