h

Met kwetsbare mensen moet je voorzichtig omgaan

25 november 2008

Met kwetsbare mensen moet je voorzichtig omgaan

(Bron: Robbert Willemsen - Dagblad v/h Noorden)

Werkvoorzieningschap Alescon wil het ziekteverzuim (14 procent) drastisch omlaag brengen. Maar is het reëel om een kwetsbare groep werknemers te vergelijken met een 'normaal' bedrijf?

Het werkvoorzieningschap Alescon zit in zwaar weer. Na onderzoek door Dagblad van het Noorden en het bureau Mede uit Houten bleek er veel mis te zijn op afdelingen in Assen. Een van de hete hangijzers is het ziekteverzuim. Alescon wil het percentage van veertien procent op den duur onder de grens van tien krijgen. Sommige werkleiders nemen die taak echter wel erg letterlijk. Zieke medewerkers worden soms gedwongen toch de werkvloer op te gaan. Bovendien, zo rapporteerde Mede, is het slecht gesteld met de communicatie, begeleiding en nazorg rond ziekte.

De gemeente Assen is medeverantwoordelijk voor de Alescon-medewerkers die onder de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) vallen. Ook wethouder Jaap Kuin, lid van het dagelijks Alescon-bestuur, vindt in beginsel veertien procent ziekteverzuim te hoog. "Landelijk gezien ligt dat percentage bij WSW-bedrijven op dertien procent. Ons streven bij Alescon is dat cijfer op den duur terug te brengen naar negen. "

Kuin beseft echter, dat een werkvoorzieningschap er niet voor niets is. Kwetsbare mensen zijn nu eenmaal lichamelijk en psychisch vatbaarder voor ziekte. De wethouder: "Met die groep moet je uitermate voorzichtig omgaan. Mocht blijken, dat een ziekteverzuim onder de tien procent niet haalbaar is, moeten we ons doel durven bijstellen." Ook het landelijke beleid voor sociale werkplaatsen, het zoveel mogelijk plaatsen van werknemers in de 'normale' maatschappij, blijkt spanningen te geven op de werkvloer bij Alescon. Kuin: "Sommigen zullen altijd een beschermde werkplek moeten hebben, dat is dan het maximaal haalbare. Maar er zijn ook veel medewerkers bij Alescon die juist blij zijn met nieuwe kansen. En die moet je altijd blijven stimuleren."

U bent hier