h

SP dringt aan op breed onderzoek (update)

25 november 2008

SP dringt aan op breed onderzoek (update)

(Bron: Robbert Willemsen - Dagblad v/h Noorden)

De SP in de gemeenten Hoogeveen/De Wolden en Assen hebben er afgelopen weekeinde bij de Hoogeveense wethouder Wietze van der Zwaag nogmaals op aangedrongen een breed onderzoek te houden bij Alescon.

De socialisten willen dat Van der Zwaag, voorzitter van het dagelijks Alescon-bestuur, groen licht geeft om alle vestigingen van de werkvoorzieningschap te onderzoeken op wantoestanden op de werkvloer. Van der Zwaag wil pas vandaag commentaar geven, omdat het dagelijks bestuur gisteravond bijeen kwam voor een extra vergadering over de gevoelige kwestie.

De SP ondervroeg dit jaar 400 van de 2500 medewerkers bij Alescon in Assen en Hoogeveen. Bij beide vestigingen kwam het intimiderende optreden van leidinggevenden rond onder meer ziekteverzuim veelvuldig naar voren. Ook ongewenste intimiteiten waren een item. Dagblad van het Noorden deed vervolgens onderzoek in Assen en kwam tot dezelfde conclusie. Omdat het hier om anonieme bronnen ging, besloot de directie onderzoeksbureau Mede in de arm te nemen om een adequate reactie te kunnen geven. Ook Mede kwam tot de slotsom dat er veel mis was in Assen. Drie leidinggevenden werden uit hun functie gezet.

Net als de SP vindt ook de Asser wethouder Jaap Kuin, lid van het dagelijks bestuur van Alescon, de tijd rijp voor een breed onderzoek. Kuin meent dat elk risico moet worden uitgesloten dat ook in andere vestigingen een kwetsbare groep mensen bloot staat aan wantoestanden. Van der Zwaag gaf vorige week echter aan weinig te kunnen met anonieme meldingen in het SP-rapport.

John van Steinvoorn van SP Hoogeveen/De Wolden: "Namen van ondervraagde werknemers zijn bij ons bekend, maar zij durven uit angst voor represailles alleen anoniem naar buiten te treden. Maar in Assen is het onderzoek toch ook op basis van anonieme bronnen uitgevoerd? Waarom dan geen onderzoek in Hoogeveen en de andere vestigingen? Want alleen dan kan er goed worden ingegrepen."

U bent hier