h

Hoogbouw beperken tot maximaal 25 meter.

30 januari 2010

Hoogbouw beperken tot maximaal 25 meter.


Deze discussie vindt al een lange tijd plaats: Mogen er wel of geen torenflats komen in Hoogeveen? Als het aan de SP ligt wordt hoogbouw beperkt tot 25 meter. Hoogeveen is een kleine stad met een dorps karakter.

De SP wil niet dat het dorpse karakter aangetast wordt door gezichtsvervuilende torenflats. Door een limiet van maximaal 25 meter vast te stellen zal onze mooie gemeente gevrijwaard blijven van lelijke reuzen.
Als voorbeeld kan de politie-flat in Assen worden genoemd. Deze flat past totaal niet in het landschap, en het geldt ook meer als prestigeproject dan dat er een noodzaak aan verbonden zit. En niet alleen in Assen kunnen ze foeilelijke reuzen uit de grond stampen, wat te denken over "onze" eigen De Stoeke? Deze flat past totaal niet in het straatbeeld en is menig inwoner dan ook een doorn in het oog.

In de Hoogbouwnotitie van 2009, welke overigens niet door de gemeenteraad is aangenomen omdat de raad vond dat het te veel beperkingen opleverde en men meer gebieden wilde aanwijzen, zijn enkele locaties in beeld gebracht waar hoogbouw gerealiseerd zou mogen worden. Vaak op strategische plaatsen, toegangswegen naar de stad toe. Dit wijst erop dat hoogbouw geen noodzaak is, maar pure prestige. Men wil passanten en bezoekers laten denken dat Hoogeveen een grote stad is, maar de SP wil niet dat deze illusie gewekt wordt. Daarom vind de SP dat er in de kernen niet hoger gebouwd mag worden dan 25 meter. Dat is ongeveer 8 woonlagen hoog. En dat past prima in onze mooie stad. Dat betekent overigens niet dat de SP voorstander is om bestaande hoogbouw te slopen, zoals De Arend. Deze torenflat kan middels renovatie nog jaren mee.

Uiteraard geldt deze stelling niet voor industriële hoogbouw. Om bedrijven aan te trekken zal er op de industriegebieden van Hoogeveen wel eens hoger gebouwd moeten worden dan 25 meter. Op deze manier wil de SP de vestiging van bedrijven, en daarmee de ontwikkeling van de werkgelegenheid, niet in de weg staan.

U bent hier