h

De Dames van de SP

28 februari 2010

De Dames van de SP


Door Philip Oosterlaak - Een beetje leven in de brouwerij. Dat zien Bianca de Vos, Marian Tangenberg en Alie de Vries in ieder geval graag in de nieuwe gemeenteraad. En het sociale beleid, moet beter ,,Hoe kun je mens zijn en niet sociaal?’’ vindt Marian. Voor de SP staan drie vrouwen te popelen om het geluid van de SP in de Hoogeveense gemeenteraad te laten horen. Alle drie staan ze op verkiesbare plaatsen. Een interview met drie SP-vrouwen die van wanten weten.

Bianca de Vos, 41 jaar, onderwijzeres, staat op nummer 2. Nummer 3 van de SP-lijst is Marian Tangenberg, 32 jaar, avond coördinator Het Podium. En Alie de Vries, 46 jaar, is verkoopster bij Schlecker op 6.

,,Ik mopperde al m’n hele leven op de politiek’’, vertelt Bianca. ,,Dan moet ik er zelf maar in, dacht ik. Tot nog toe bevalt dat goed. De platte structuur van de SP sprak me meteen aan. Als gewoon lid kun je zomaar met de partijtop praten. Die mensen lopen net zo te folderen als wij’’. ,,Ik zat me op een gegeven moment kwaad te maken op de bank’’, zegt Marian. ,,Meteen meegelopen met de demonstratie tegen de oorlog in Irak. Zo’n oorlog creëert vooral veel nieuwe problemen. En dat vindt de SP ook.’’ Alie rolde er ook zomaar in: ,,Er was in Hoogeveen nooit een SP afdeling. En zo ineens wel. Ze vragen je voor iets kleins. En het wordt steeds meer. Nu sta ik op de lijst’’, glimlacht Alie over hoe het haar verging. ,,Ik kan me er goed in vinden, wat de SP zegt. De sterkste schouders, de zwaarste lasten. Zo hoort het te zijn’’.

Misschien kunnen jullie je toch even nader voorstellen. Vertel eens iets over je hobbies?

,,Ik ben penningmeester van “Die luyden van ’t Hooge Veene”, als ik even de spits af mag bijten”, zegt Alie. ,,Een levende geschiedenis groep. We gaan in de kleding van zo rond 1650. We komen overal. Vaak draait het dan uit op het koken van oude gerechten. Erg leuk.’’

Bianca: ,,Voor mij is het muziek. Ik leid een tienerkoor: “Teens Tuned”. ,,Gestemd, betekent dat. Maar ook afgestemd. Afgestemd op God. Het is een interkerkelijk koor.”

,,Voor mij is het naast alles wat er op Het Podium gebeurt aan hiphop concerten, schildercursussen, cabaret en theater, vooral lezen’’, aldus Marian. ,,Ik lees van alles. Vooral over kunst, religie, filosofie of menselijk gedrag. Nu toevallig over soefisme. Over wat je mogelijkheden als mens zijn”.

En wat mogen we van de SP in de gemeenteraad van Hoogeveen verwachten?

,,Natuurlijk knokken we voor een goede WMO. Als het niet meer gaat, dan komen mensen al snel op de vraag: Wat nu? Dan is het goed dat er mensen zijn die je verder kunnen helpen. Hulp, informatie, contactpunten,’’ vindt Alie. ,,En Hoogeveen gaat slecht om met de historische panden. Er is niet eens een monumentenlijst. Dat kan beter.’’ ,,We willen een jeugdcentrum. Je ziet dat het allemaal nu niet werkt. Onvoldoende, in ieder geval. En de gemeente zit erbij en kijkt ernaar’’, meent Bianca. ,,Ook vindt ze betaalbare huizen in Hoogeveen belangrijk. ,,Daar gaan wij niet over, zegt de gemeente, als het over de mogelijke sloop van De Arend gaat. Maar daar gaat de gemeente juist wel over. Tuurlijk wel. Je moet als gemeente ballen laten zien’’. Marian hoeft er ook niet lang over na te denken: ,,Duurzaamheid. Minder bio en meer biologisch. En geen verkwisting. Niet eerst stoplichten en dan weer een rotonde. Om vervolgens toch weer stoplichten te willen.’’

Denken jullie, als SP-vrouwen, het allemaal op een andere manier aan te pakken in zo’n raad?

,,Nou ja. Een luisterend oor. Niemand voorliegen. Maar dat vinden alle SP-ers’’, vindt Marian. ,,We gaan natuurlijk niet overal emotioneel over lopen zwetsen, als je dat bedoelt’’, legt Bianca uit. ,,Maar als je zo kijkt wat er in zo’n gemeenteraad zit. Dan zijn dat vooral heren van middelbare leeftijd. Beetje conservatief. Weinig jongeren, weinig vrouwen. Veel ambtelijke jargon, taalgebruik dat voor gewone mensen vaak moeilijk te volgen is’’.

,,Opvallend is dat mensen de politiek niet vertrouwen. Van alles gaat achteruit. Waarom zou je daar nog voor stemmen?’’ verwoordt Alie de kloof tussen kiezer en politiek. ,,Als SP doen wij het in ieder geval niet omdat het zo interessant is, maar omdat wij dingen anders willen. We doen wat we zeggen en we zeggen wat we doen. Niks meer, niks minder. Geen gouden bergen. Wij drieën zijn gewone vrouwen. En misschien is dat wel nodig voor die frisse wind in de raad.’’

U bent hier