h

Meer goedkope woningen in Hoogeveen

16 februari 2010

Meer goedkope woningen in Hoogeveen


De SP wil dat er in Hoogeveen meer goedkope woningen komen. Ook jongeren en mensen met een laag inkomen moeten in staat zijn een (huur-)huis te vinden. In heel Nederland is te zien dat woningbouwcorporaties goedkope woningen slopen en dat de hoeveelheid woningen in de betaalbare sector steeds minder wordt. Luxe voorzieningen worden toegevoegd in nieuwe woningen waardoor prijzen van nieuwbouw omhoog schieten.

In Hoogeveen is de laatste jaren veelvuldig gesloopt en het aantal goedkope huizen is flink afgenomen. Ook voor de Arend, een flat waar 99 gezinnen kunnen wonen, liggen er sloopplannen. De SP is tegen sloop van de Arend, en wil dat de gemeente een actief beleid voert op het gebied van sociale woningbouw. De gemeente moet een sloopvergunning weigeren als bewoners het niet eens zijn met de sloop. Wellicht moeten de huren van de Arend omlaag als de flat inderdaad moeilijk te verhuren zou zijn. De appartementen van de Arend zijn namelijk soms nog duurder dan de eengezinswoningen in de wijk er naast.

Het gebrek aan goedkope woningen leidt er toe dat jongeren die op zichzelf willen wonen binnen Hoogeveen nauwelijks een plekje vinden. Zij trekken weg of komen na hun studie niet meer terug. Er wordt wel voor jongeren gebouwd in Hoogeveen, maar die huren zijn zo hoog dat jongeren minimaal 23 jaar moeten zijn, omdat zij pas vanaf die leeftijd in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Dat het anders kan is bewezen in Doesburg, waar een SP-wethouder er voor heeft gezorgd dat driekwart van de nieuw te bouwen wijk Beinum-West in de categorieën goedkoop en betaalbaar valt. 'Het komt er op aan dat je als gemeente zélf genoeg kennis hebt.' zegt de wethouder daar. 'Vaak zie je dat gemeentes uit onmacht achter de projectontwikkelaars aan lopen.'

Maar eerst is het een kwestie van politieke wil en daadkracht. Als politieke partijen roepen dat ze goedkopere woningen willen, maar het er vervolgens bij laten zitten omdat de markt het niet regelt schiet niemand er iets mee op. De SP wil daadwerkelijk verandering zien in het beleid, en zal zich daar de komende vier jaar sterk voor maken.

U bent hier