h

Welke Hoogeveense partij wint het online?

23 februari 2010

Welke Hoogeveense partij wint het online?


Op de website van visualmedia staan de resultaten van een test waarbij de websites en online inspanningen van de lokale Hoogeveense partijen met elkaar worden vergeleken.

De SP doet het bijzonder goed aan de uitslag van de test te zien. De SP laat alleen de VVD voor zich. De SP is dan ook zeer tevreden met het resultaat, en neemt de kritische punten serieus mee om de website zo overzichtelijk en actueel te houden.

Rechtstreeks overgenomen van desbetreffende website:

De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan en dat betekent volop activiteit in het politieke landschap. Door alle partijen wordt volop campagne gevoerd. En dat gebeurt niet alleen op straat, maar ook online. Het internet wordt als middel steeds belangrijker om de kiezer te bereiken. Online hulpmiddelen als de Stemwijzer en het Kieskompas worden veelvuldig geraadpleegd, de websites van de partijen zien stuk voor stuk een piek in hun bezoekersaantallen, er worden digitale nieuwsbrieven verstuurd en sommige raadsleden Twitteren er veelvuldig op los.

Het oriënteren op de partijen, personen en standpunten kan en gebeurt steeds meer online. Daarbij vervult de website van de partij een steeds belangrijkere rol als middel om te informeren én de dialoog aan te gaan. De online discussie vindt daarbij niet alleen op de website plaats, maar ook op sociale netwerken zoals forums, Hyves en Twitter. Daarbij kunnen partijleden zichzelf online ook uitstekend profileren.

De test

In dit artikel heb ik de websites en online inspanningen van de lokale Hoogeveense partijen met elkaar vergeleken. Daarbij heb ik me verplaatst in de oriënterende kiezer die voor het eerst de website bezoekt. De aandacht ging vooral uit naar de volgende punten:

    • Is alle belangrijke informatie vindbaar, compleet en actueel?
    • Kom je meer te weten over de partijleden en gaan zij online de dialoog aan?

    • Welke online communicatiemiddelen worden ingezet?
  • Elke partij heeft daarbij een eindscore gekregen op een schaal van 1 (het minst goed) tot 5 (het beste).

    Het gaat hier dus niet om de verkiezing 'wie heeft de mooiste website?', maar 'wie gebruikt de mogelijkheden van het internet het beste en doeltreffendst?'.

    Disclaimer: ik ben zelf een zwevende kiezer en niet gelieerd aan een politieke partij. VisualMedia heeft de website voor het CDA Hoogeveen gemaakt, maar is niet bij de inhoud betrokken; een van mijn vrienden staat hoog op de lijst van de PvdA en voor mijn werk heb ik regelmatig goed contact met een van de VVD-raadsleden.

    U bent hier