h

Analyse SP: Kiezers in Hoogeveen sloten geen enkele partij in de armen

5 maart 2010

Analyse SP: Kiezers in Hoogeveen sloten geen enkele partij in de armen

Wie wint, wie verliest, hoe heeft de kiezer gesproken? Wie nauwkeurig naar de cijfers kijkt ziet dat er in Hoogeveen eigenlijk geen enkele partij een echte overwinning behaalde. Natuurlijk claimen diverse partijen winst in Hoogeveen. Het CDA omdat ze de grootste zijn geworden. Gemeentebelangen omdat men er twee zetels bij kreeg. In absolute stemmen aantallen valt de overwinning echter behoorlijk tegen, ook voor de winnaars. De uitslag in Hoogeveen was vooral een gevolg van het thuisblijven van kiezers.

Het CDA, dat de grootste partij werd en een extra zetel binnenhaalde, zakte in stemmenaantal van 6401 naar 6130 stemmen. En winnaar Gemeentebelangen ging van 2473 stemmen in 2006 naar 3269 stemmen in 2010. Een bescheiden winst. 800 Stemmen extra leverden dankzij restzetels maar liefst extra 2 zetels op, van 3 naar 5 zetels. Enigszins geflatteerd.
In absolute stemmenaantallen haalde de SP de grootste stemmenwinst. Van 0 stemmen in 2006, naar 1181 stemmen in 2010. Goed voor (ruim) 1 zetel. Circa honderd extra stemmen erbij had een tweede zetel betekend. Een mooie entree in de Hoogeveense raad, maar toch net een even minder mooi resultaat dan de verwacht.

In de zetelverdeling trad een verlies op voor PvdA (-4) en verlies voor de CU (-1). Winst was er voor Gemeentebelangen (+2), voor D66 (+1), voor CDA (+1) en voor SP (+1). Het verlies van de PvdA is daarmee ten goede gekomen aan uiteenlopende partijen, waarbij hooguit voorzichtig de conclusie getrokken mag worden dat “de kiezer” voor extra accenten heeft gekozen om de dorpen in Hoogeveen niet voorbij te lopen, voor linksliberaal- en voor meer menselijk en sociaal beleid. De PvdA verliest weliswaar, maar is in Hoogeveen nog steeds duidelijk de tweede partij.
De SP ziet op grond van de verkiezingsuitslag geen reden om een plek in het college te claimen. Op grond van de verkiezingsuitslag is er naar de mening van de SP eveneens geen reden om voor een rechts college te kiezen met CDA, Gemeentebelangen en VVD.

Martin Benjamins, zojuist gekozen als SP-raadslid, werd vlak na de verkiezingen door het CDA als grootste partij uitgenodigd om zijn visie te geven over de verkiezings-uitslag en de komende college onderhandelingen. Benjamins: ,,Natuurlijk stellen wij ons bescheiden op. En natuurlijk willen wij het menselijker en socialer. Maar wij denken dat CDA, PvdA en CU nu als eerste aan zet moeten komen om een college te vormen’’

U bent hier