h

Recept tomatenjam

9 september 2012

Recept tomatenjam

De SP heeft afgelopen zomer flink wat potjes tomatenjam uitgedeeld aan de mensen. Veel mensen vonden het zo erg lekker, maar helaas is de tomatenjam nergens te koop. Om alle tomatenjam- (of tomatenchutney-)liefhebbers tegemoet te komen heeft de SP Hoogeveen een recept voor tomatenjam weten te achterhalen, die nog lekkerder is dan de jam die weggeven is.

Voordat de jam gemaakt kan worden is het handig om het volgende te doen:

3 à 4 glazen potten, waar ongeveer 300ml in kan, goed desinfecteren. Dit kan het beste door de potten te koken in een pan met water.

Daarna op een schone theedoek uit laten lekken, niet afdrogen.

Voor de ingrediënten gebruikt u bij voorkeur biologische producten.

Ingrediënten:

1 kg tomaten (of 1,5 kilo wanneer de tomaten ontveld en ontpit worden)

1 kg geleisuiker

1 citroen

0,5 theelepel koriander

0,5 theelepel gemberpoeder

0,5 theelepel komijnzaadpoeder

0,5 theelepel foelie (of nootmuskaat)

1 vanillestokje (of een zakje vanillesuiker)

1 à 2 kaneelstokjes (of 1 theelepel kaneel)

Zo maakt u het

Ontdoe de tomaten van het kroontje, en snij de tomaat in kleine blokjes.

(Indien u liever zonder vel en pit de kam bereid, kook de tomaten dan kort in een pan, dan laat het velletje wat gemakkelijker los)

Doe de tomaten in een pan waar minimaal 2 liter vocht in kan.

Doe de geleisuiker er bij, en roer het geheel. Zet de pan op het vuur, en laat alles zachtjes verhitten. Stop de vanille- en kaneelstokjes er alvast bij in, en rasp de schil van een hele citroen door het mengsel. De citroen is essentieel voor de smaak van de jam, vergeet deze absoluut niet!

Meng ondertussen de kruiden goed door elkaar. Pak een kleine koekenpan, en rooster de kruiden snel. Voeg de kruiden na het roosteren toe aan de pan met tomaten.

Meng het geheel goed door, en zet het vuur hoger. Blijf goed roeren tot alles aan de kook is. Eenmaal aan de kook het vuur wat lager zetten, en minimaal 20 minuten door laten koken. Ondertussen af en toe door roeren. Na 20 minuten moet de jam dik genoeg zijn. Controleer dit door de jam in een klein lepeltje te scheppen, en laat het er uit druppelen. Is de jam stroperig, dan is het goed, lijkt het dun, kook dan door totdat de jam stroperig is.

Haal de pan van het vuur. Schep met een schuimspaan eventueel het schuim van de jam af.

Zet de potten alvast klaar, en verdeel de jam over de potten. Als alle jam verdeeld is dan de deksel op het potje schroeven en de pot omdraaien.

Laat de jam een half uur rusten, en draai het vervolgens weer om. Zet de jam op een koele, donkere plaats weg. Pak de jam pas na een week aan, dan zijn alle smaken goed met elkaar verbonden.

Klaar. Eet smakelijk!

U bent hier