h

SP stelt Kamervragen over Bethesda

23 oktober 2012

SP stelt Kamervragen over Bethesda

Tweede Kamerleden Renske Leijten en Henk van Gerven (beiden SP) zullen Kamervragen gaan stellen over de ontwikkelingen omtrent ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen. Beide fractiespecialisten op gebied van zorg, maken zich grote zorgen over de toekomst van de positie van streekziekenhuizen, zoals Bethesda.

Vragen van de leden Van Gerven en Leijten (beiden SP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de toekomst van het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen.

  • Hoe reageert u op de meer dan 14.000 Handtekeningen die zijn opgehaald onder de lokale bevolking van Hoogeveen voor het behoud van het ziekenhuis?
  • Hoe oordeelt u over het feit dat KPMG/Plexus een ziekenhuisconcept vergelijkt met de IKEA en de Bijenkorf? Vindt u een ziekenhuis te vergelijken met een warenhuis? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • Bent u bereid er voor te zorgen dat het gehele rapport van KPMG/Plexus openbaar wordt? Zo neen, waarom niet?
  • Hoe oordeelt u erover dat ook het Refaja ziekenhuis aan tafel zit bij de besprekingen over de toekomstige ziekenhuiszorg in Drenthe? Hoe verhoudt dit zicht tot de fusievoornemens
  • Vindt u het zinvol dat drie ziekenhuizen in de regio zouden verdwijnen (Bethesda, Refaja en Schepener) ten faveure van een groot gemeenschappelijk ziekenhuis dat de concurrentie zou moeten aangaan met de Isalaklinieken in Zwolle en het UMCG in Groningen? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • Erkent u dat een ziekenhuis zeer belangrijk is voor een gemeenschap, omdat zij zorg dichtbij organiseert en werkgelegenheid schept? Zo neen, waarom niet? Zo ja, bent u van mening dat het zinvol is om streekziekenhuizen te sluiten?
  • Hoe oordeelt u over het feit dat de Leveste zorggroep wel dure adviseurs aan tafel uitnodigt voor ‘strategische’ besprekingen die de bevolking en haar behoeften niet representeert? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • Wat is de bemoeienis van de zorgverzekeraar met het plan voor de zorg in Drenthe? Bent u bereid de Kamer te informeren over hun positie over één ziekenhuis in plaats van drie streekziekenhuizen?

U bent hier