h

Duurzaam in Hoogeveen

19 december 2012

Duurzaam in Hoogeveen

In de zomervakantie kregen de gemeenteraadsleden een brief. De gemeente wil een biomassa-energiecentrale gaan bouwen. Als de raad akkoord ging zou het niet op de raadsagenda hoeven komen.
Zoals iedereen weet, zijn de meeste raadsleden in de zomer op vakantie, of in ieder geval niet bezig met de gemeenteraad en het lezen van de daarbij horende post. Wij hadden het echter wél gezien en een aantal kritische vragen gesteld over de financiële haalbaarheid van de centrale. Hierop kwamen
geruststellende antwoorden van de projectleider, de heer Hermans. Omdat wij groene energie van harte toejuichen en vertrouwden op de antwoorden van de specialist zagen wij geen reden deze centrale op de agenda te laten zetten. Toch is er een partij geweest die dat wel heeft gedaan. Misschien wel om onze inwoners te laten weten hoe goed we bezig zijn met duurzaamheid!

Dus kwam eind september de biomassa energie centrale de Wieken op de openbare agenda. Voor iedereen te lezen en in te zien.

In Hoogeveen hebben we een goed functionerende regionale nieuws- en discussiewebsite, RegioHoogeveen.nl. Daar werd gereageerd op deze kwestie door iemand van buiten Hoogeveen die zeer veel ervaring had met de betreffende projectleider, de heer Hermans. Dezelfde man dus, die onze vragen destijds had beantwoord. Samenvatting van zijn reacties was, dat de gemeente goed op zijn tellen moest passen als deze heer voor ons bezig was. Beschreven werden veel goed onderbouwde, zeer belastende zaken. Volgens ons kon de gemeente niet anders dan naar aanleiding
van deze berichten, de zaak verder onderzoeken, en het project 'on hold' zetten. Wij in ieder geval, hadden geen vertrouwen meer in de destijds gekregen antwoorden.

De gemeente voelde er echter niet veel voor om de zaak te onderzoeken. Sterker nog, in het presidium werd besloten dat deze belastende informatie niet tijdens de raadsvergadering besproken mocht worden. Eigenlijk exact zoals de waarschuwer op Regio Hoogeveen al had voorspeld. Drie eenmanspartijen, SP, GL en HT probeerden de raad er van te overtuigen dat er teveel twijfels zijn om het project doorgang te laten vinden maar vonden geen gehoor. De kwestie die de SP vooral dwars zat was de vraag of er wel voldoende biomassa beschikbaar was om het project te
laten slagen. Daar kon geen antwoord op gegeven worden maar volgens de wethouder was alle informatie voor raadsleden beschikbaar. We moesten zelf maar gaan kijken.

Wat de wethouder niet voorzien had, ben ik gaan doen. Ik ben naar de afdeling gegaan om het haalbaarheidsrapport te gaan bekijken. Dat bleek er echter niet te zijn. En de volgende keer ook niet. Na wat heen en weer mailen mocht ik een stapel papieren komen bekijken. Geen haalbaarheidsrapport echter, en al helemaal geen getallen over bijvoorbeeld de hoeveelheid beschikbare biomassa. Nieuwe vragen werden genegeerd.

In samenwerking met GL en HT hebben we toen maar schriftelijke vragen aan het college opgesteld. Het college is verplicht daar antwoord op te geven. Ook het antwoord op deze vragen liet maar op zich wachten maar uiteindelijk bleek dat de gemeente een extern onderzoek had laten doen. Gelukkig. Volgens de gemeente bleek uit het externe rapport dat het project haalbaar was. Dat klopt, maar er stond ook in het rapport dat alvorens werd overgegaan tot definitieve besluitvorming, zaken onderzocht moesten worden, en duidelijke afspraken gemaakt met de partijen. Precies die
zaken, die je zou verwachten in een haalbaarheidsrapport en een businesscase, die beiden door de heer Hermans opgesteld zouden zijn.

Uiteindelijk heeft de gemeente toch maar besloten de heer Hermans te laten gaan. Wat dat betekent voor het project? We zullen het allemaal nog gaan merken. Een dossier waarmee de SP vanaf begin augustus bezig is. Waar we nu een bepaald punt bereikt hebben, maar wat nog niet is afgesloten!

Bianca Behr
Fractievoorzitter SP Hoogeveen

U bent hier