h

Overstapavond goed bezocht

26 november 2014

Overstapavond goed bezocht

Het actiecomité voor behoud van Bethesda hield maandag 24 november een informatie­avond over zorgverzekeringen. Aanleiding hiervan was dat we geen vertrouwen meer hebben dat Zilveren Kruis Achmea, met tweederde van de patiënten in deze buurt, er voor zal zorgen dat Bethesda een volwaardig ziekenhuis blijft.

Mevrouw Haveman, inkoper van Achmea en gesprekspartner van het comité noemde als voorbeeld dat mensen voor een ingreep aan spataderen best wat verder weg kunnen reizen. Maar spataderen verwijderen is geen hoogwaardige zorg en zou dus prima in Bethesda kunnen blijven. De enige reden dat Achmea het nodig vindt deze zorg te verplaatsen is een financiële; Als de specialist op één plek alle spataderen kan behandelen kan hij goedkoper werken. Dit is natuurlijk maar een voorbeeld, maar het laat duidelijk zien waar het tegenwoordig bij de verzekeraars om gaat. Het moet goedkoper. En ze doen daarbij of het gaat om onze premie, maar de miljarden die verdwijnen in de zorg komen niet terug in onze premie. Sterker nog, de zorg wordt steeds minder, maar de zorgverzekeringen worden steeds duurder.

Het comité had voor deze avond zorgverzekeraar DSW uit Schiedam uitgenodigd. Deze kleine zorgverzekeraar heeft een visie die afwijkt van de machtige zorgverzekeraars. Voor hen is zorg in de buurt wél belangrijk, en zij vinden de fusies tussen de ziekenhuizen erg ongewenst. Kleinschaligheid is beter. Ook solidariteit is voor hen een groot goed. De menselijke maat was een term die vaak werd gebezigd door Aad de Groot, de woordvoerder van DSW. De voorwaarden van de verzekeraar zijn niet oneindig, maar in de meeste gevallen gewoon goed. Bijzonder is dat zij de tandartsverzekering bij de aanvullende verzekering in hebben zitten en dat zij slechts een beperkt en transparant aantal verzekeringen aanbieden.

http://www.dsw.nl/Consumente/aanvullendeverzekering

Er waren veel vragen uit de zaal. Sommige waren vooral inhoudelijk en gericht op de persoonlijke situatie. Daarop kon niet altijd antwoord worden gegeven. Het doel van de avond was om de visie van DSW duidelijk te maken, en niet om polissen te verkopen. De verzekeraar had ook geen folders met verzekeringsinformatie bij zich. Dat was voor sommigen jammer. Veel van de oudere

bezoekers zijn niet handig op internet. Er was echter ook een verzekeringsadviseur naar de avond gekomen die wat kaartjes heeft uitgedeeld zodat zij geholpen kunnen worden. De boodschap van de avond was: Denk goed na over je zorgverzekering en ga niet over één nacht ijs. Dat het publiek geen vertrouwen in Achmea meer had was wél duidelijk. Er is nog een maand om over te stappen. Helaas is ons verzekeringslandschap zo ingewikkeld ingericht dat overstappen voor veel mensen heel lastig is. Die maand is zeker nodig!

Zie ook:

RTV­Drenthe: https://www.youtube.com/watch?v=n­2Rz6fjkLc

Reactie toevoegen

U bent hier