h

Meer kamervragen Bethesda

14 januari 2015

Meer kamervragen Bethesda

Het bestuur van de Treant-ziekenhuizen (Hoogeveen, Emmen, Stadskanaal) zegt al vanaf de eerste samenwerking dat het Hoogeveense Bethesda een volwaardig ziekenhuis blijft. Toch komen er de laatste dagen steeds meer stukken naar buiten waaruit blijkt dat ons ziekenhuis de Intensive Care kwijt raakt of misschien zelfs al wel kwijtgeraakt is. En mét de IC ook de zwaardere operaties waar een IC voor nodig is.

Steeds meer mensen voelen zich op het verkeerde been gezet door de beloftes die zijn gedaan door het bestuur van Treant. Afgelopen maandag kwam zelfs naar buiten dat de IC van Bethesda al tweederde van de patiënten is kwijt geraakt terwijl de IC van het Scheperziekenhuis hetzelfde aantal patiënten hield. Waar dat verschil in zit laat zich makkelijk raden.

Uit de stukken blijkt dat het al lang de bedoeling is om alleen in Emmen een volwaardige Intensive Care overeind te houden. Dit hangt samen met zwaardere eisen die worden gesteld aan een IC, maar ook met het feit dat IC-zorg tegenwoordig in alle ziekenhuizen minder wordt gebruikt.

SP-kamerlid Henk van Gerven had vorige week al kamervragen gesteld toen bleek uit de mail van de IC-dokters dat met onmiddellijke ingang alle IC-patienten naar Emmen moesten worden gebracht. Nu echter uit interne stukken blijkt dat de sluiting van de IC al lang werd voorbereid, heeft hij aanvullende vragen gesteld.

Van Gerven wil graag van de minister weten wat zij achteraf vindt van de fusie van de ziekenhuizen nu blijkt dat alleen Emmen een volwaardig ziekenhuis behoudt. De voormalige huisarts vraagt Schippers ook of zij het verantwoord acht dat ernstig zieke patiënten beoordeeld worden door een IC-dokter op afstand, en dat deze ernstig zieke patiënten per ambulance moeten worden overgebracht. Ook is van Gerven benieuwd wat minister Schippers vindt van de 'truc' die op deze manier wordt toegepast om normen voor het tijdig kunnen beschikken over de juiste zorg te omzeilen.

Op 23 januari is er een overleg tussen het bestuur van Treant, de cliëntenraad van het ziekenhuis, het actiecomité en de gemeente Hoogeveen. Tijdens dit overleg zal een verklaring worden gevraagd voor het verschil tussen de interne visiestukken, het actuele beleid en de uitspraken van het ziekenhuisbestuur. Het actiecomité overweegt een bijeenkomst met betrokkenen uit het ziekenhuis om te proberen van onderaf de negatieve ontwikkelingen tegen te gaan.

Reactie toevoegen

U bent hier