h

Huisvesting woningzoekenden

26 oktober 2015

Huisvesting woningzoekenden

Foto: Bianca

Noodwoningen voor álle woningzoekenden. De burgemeester van Hoogeveen heeft aangekondigd dat het college noodwoningen wil laten plaatsen voor vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. Zo kan er in de AZC's ruimte gemaakt worden voor anderen. Al enige tijd hapert de doorstroming omdat er in Nederland  een tekort aan huurwoningen is.

Dat tekort is niet veroorzaakt doordat er nu een paar duizend vluchtelingen bij komen, maar omdat onze corporaties liever slopen en verkopen in plaats van bouwen (hierbij zwaar gestimuleerd door ons markt-kabinet). Doordat vluchtelingen voorrang krijgen bij de toewijzing van huizen zodat de AZC's beschikbaar blijven voor asielzoekers, heeft het woningtekort de laatste tijd veel aandacht gekregen. Helaas kregen de vluchtelingen herbij vaak de Zwarte Piet toegespeeld. De SP is blij dat er woningen bij komen.

Fractievoorzitter Behr:

'We vragen het college al jaren om het tekort aan huurwoningen in Hoogeveen op te lossen. Het is mooi dat er nu eindelijk huizen bij komen, maar dit is alleen een korte-termijn-oplossing voor een beperkte groep mensen. Het structurele tekort wordt hiermee niet opgelost. Wat gebeurt er als over tien jaar die woningen weer weg moeten? Er zal immers voorlopig nog geen vrede komen in het Midden-Oosten zolang de Russen en het Westen de oorlog ondersteunen. De vluchtelingen kunnen niet meer terug en zullen blijven. Bovendien zijn we het er niet mee eens dat nieuwe inwoners wél een woning krijgen en de inwoners die al jaren op zoek zijn niet. Of zijn noodwoningen wel goed genoeg voor vluchtelingen maar niet voor onze eigen mensen? Ik denk dat veel mensen die met smart op een woning wachten ook heel graag in een noodwoning zouden wonen. Denk maar eens aan al die mensen die voor een hoop geld op een camping moeten bivakkeren. Of tijdelijk in een kamertje bij een kennis wonen. Of aan die jongeren die niet uit huis kunnen omdat er geen betaalbare huizen zijn. Als we deze mensen ook recht geven op een noodwoning geeft dat meerdere voordelen. Niet alleen loopt de woningnood terug, je voorkomt tegelijkertijd gettovorming. Want we willen in Hoogeveen toch geen volledige straten waar alleen mensen wonen die onze taal niet spreken en onze cultuur niet begrijpen?'

De SP heeft het college schriftelijk vragen gesteld over deze kwestie. Hierbij vraagt de SP ook wat de gemeente gaat doen aan het structurele woningtekort. Als de woningcorporaties geen extra huurwoningen willen bouwen kunnen gemeenten dat namelijk zelf ook doen. De gemeente is bezig met een nieuwe woonvisie. Op basis van de woonvisie kan de gemeente eisen stellen aan de corporaties. Maar de visie wordt in samenwerking met de corporaties opgesteld en zal pas over een jaar klaar zijn. Het zou goed zijn als bij het aanschaffen van noodwoningen ook duidelijk is wat de structurele oplossingen zullen zijn.

Reactie toevoegen

U bent hier