h

LEVENDIGE DISCUSSIE MET BEVLOGEN SP-POLITICA

17 maart 2016

LEVENDIGE DISCUSSIE MET BEVLOGEN SP-POLITICA

Op zondag 13 maart was SP-2e kamerlid Sharon Gesthuizen in Hoogeveen om te spreken over het vluchtelingenvraagstuk. Het was een boeiende bijeenkomst, waar Gesthuizen een verhelderend verhaal vertelde, het vluchtelingenvraagstuk in een historisch perspectief plaatste en vooral ook inging op vragen uit de zaal.

Gesthuizen was onlangs in Griekenland en Macedonië, en ze was zichtbaar ontdaan over de mensonterende situatie die ze daar aantrof. Uiteraard werd er aandacht besteed aan “opvang in de regio” en de recente afspraken met Turkije. Gesthuizen benadrukte dat er al ontzettend veel opvang in de regio plaatsvindt en dat uiteindelijk maar een heel beperkt deel van de vluchtelingen Europa bereikt. De SP-politica was helder en realistisch: “We kunnen niet iedereen huisvesten, maar mensen in  nood, mensen die vluchteling zijn zoals beschreven in het UNHCR-vluchtelingenverdrag (= van de Verenigde Naties) moeten we helpen”. Wat de SP betreft moeten we vasthouden aan dat vluchtelingenverdrag en absoluut niet meegaan in de tendens dat dit verdrag niet meer van deze tijd zou zijn. Gesthuizen zei zeker niet “Wir schaffen das”, maar benadrukte dat we ook niet te angstig moeten zijn. “Wij kunnen de huidige aantallen momenteel best aan, maar het wordt wel een probleem als dit jaren voortduurt.” Een goede verspreiding over Europa is daarbij wenselijk en alle EU-landen moeten een bijdrage leveren. Samenwerking in deze is van het grootste belang.

Gesthuizen benadrukte verder dat internationale solidariteit, duurzaamheid en eerlijke handel ook belangrijke aspecten zijn in de vluchtelingenkwestie. “Europa moet daarin ook verantwoordelijkheid nemen en verantwoorde keuzes maken.”

Reactie toevoegen

U bent hier