Kennen ex-TSN-medewerkers hun rechten?
Kennen ex-TSN-medewerkers hun rechten?
Bij het faillissement van TSN heeft de gemeente Hoogeveen het aanbod van Familiehulp (Buurtzorg) om alles over te nemen afgeslagen en is in zee gegaan met elf thuiszorgbedrijven uit de omgeving. Dit gebeurde in samenwerking met vier omliggende gemeenten. Belangrijk voor de gemeenten is dat de cliënten hun eigen hulp kunnen houden. De gemeente heeft echter ook afspraken gemaakt met de bedrijven over de rechten van de medewerkers. Als medewerkers een vast contract hadden bij TSN, hebben zij daar ook recht op als een nieuw bedrijf hun cliënt overneemt. Bovendien moeten zij worden betaald volgens de CAO Thuiszorg (vvt) en moeten de dienstjaren worden meegenomen.
Nu de gesprekken gevoerd worden tussen de bedrijven en de thuiszorgers, blijkt uit signalen die bij de SP binnen komen dat de bedrijven zich niet houden aan de afspraken. Er wordt de medewerkers te weinig loon geboden en bovendien krijgen zij niet altijd een vast contract terwijl zij daar wél recht op hebben. Met name bij Carepool en de Zorgzaak schijnt dit het geval te zijn.
Bianca Behr: 'Deze dames zijn niet georganiseerd. Het gaat om ruim 300 mensen maar wij horen natuurlijk maar van een klein aantal hoe de gesprekken gaan. Ik vermoed dat dit het topje van de ijsberg is. Hoeveel dames laten zich intimideren door de zorgbedrijven en gaan akkoord met een te laag loon? Zijn zij zich er wel van bewust dat zij kunnen onderhandelen? Ze komen namelijk niet alleen solliciteren bij dat bedrijf, maar ze nemen ook hun cliënten mee. Als een bedrijf te weinig biedt, kunnen zij zeggen dat ze dan wel naar een ander bedrijf gaan met hun cliënten!'
Sowieso gaan de meeste dames met een vast contract er op achteruit. Er zit verloop in het aantal cliënten dat de thuiszorgers hebben. Met hun vaste contract hielden ze tóch recht op die uren en kregen ze een nieuwe cliënt als er één weg viel. Nu ze echter opnieuw moeten solliciteren, krijgen ze alleen nog de uren die ze bij een vaste cliënt hebben. Dan is er ook nog de zwaarte van de thuiszorg. Er zijn twee soorten hulp. Bij de eenvoudigste thuiszorg kunnen de cliënten zelf de regie voeren, dit is hh1. Als de hulpen het zelf moeten regelen, bij hh2, krijgen ze meer betaald. De dames die al lang via TSN, voorheen Icare werken, hadden voornamelijk een vast contract voor hh2. Nu de gemeente bezuinigt op de zorg, krijgen veel ouderen de indicatie hh1 waarvoor minder betaald wordt. Bij de nieuwe contracten wordt daar rekening mee gehouden. Toch zijn er nog steeds bedrijven die hun hulpen altijd op hh2-niveau uitbetalen. Het is echter aan de ontslagen medewerkers zélf om er achter te komen welke bedrijven dat zijn.
De tarieven volgens de CAO zijn bruto per uur:
HH1
Periodiek uurloon
0 9,11
1 9,28
2 9,45
3 9,82
4 10,18
HH2
periodiek uurloon
0 10,18
1 10,69
2 11,20
3 11,71
4 12,22
5 12,73
Wie praktische vragen of opmerkingen heeft wordt verzocht contact op te nemen met Bianca Behr via hoogeveen@sp.nl
- Zie ook:
- Persberichten
Reactie toevoegen